Дани туге и сјећања – 22 године од страдања и прогона Срба

НОВИ САД │ Навршавају се 22 године од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине. Дани када је из Хрватске протјерано више од 220.000 Срба, а неколико хиљада убијено и нестало, сваке године у српској јавности буде болна сјећања на напуштање огњишта, патњу и страдање.

Парастосом који је служио патријарх српски Иринеј у Ветернику је вечерас почела државна манифестација обиљежавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији „Олуја“, 4. августа 1995. године.

Манифестацији су присуствовали предсједници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик, као и делегације влада Србије и Српске, на челу са премијеркама Аном Брнабић и Жељком Цвијановић, као и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак. Обиљежавању Дана сјећања на страдале и прогнане Србе присуствовало је више од 30.000 људи. На трибинама локалног стадиона у Ветернику истакнути су натписи „Да се не заборави“ и „Олуја је погром!“.

„Вјерујем да ће у овом вијеку српски народ због свог страдања у прошлости имати право да буде једно. И да је сасвим природно да будемо заједно“, рекао је предсједник Српске на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у „Олуји“.

Он је рекао да вјерује да ће доћи нове генерације које ће читати књиге, мемоаре и знати шта је било овдје.

„А када кажем заједно, то значи заједно у територијалном и државном смислу, да не би било сумњи. Јер смо ми свакако заједно“, нагласио је Додик.

Истакао је да се српски народ мора окренути животу, мора учинити све да се окупи око тога да га буде више, мора више да се рађа, мора више да се вјерује у Србију, у Републику Српску, у српски народ.

„Одбаците загађености које нам говоре стално како ни Србија, ни Република Српска нису добре. Ово је најбоље мјесто за живот у свијету, и Србија и Република Српска. Ово је наше“, поручио је Додик.

Додик је рекао да данас постоје концепције које говоре о нечему другом, али да воља српског народа говори да је претрпио најгоре.

„Дајте снагу Србији, дајте снагу предсједнику Вучићу, Влади Србије, дајте снагу Републици Српској и Влади Републике Српске, дајте снагу, ви народе, дајте снагу нама, да се на најбољи могући начин изборимо и да наставимо да се боримо да не би нестали“, навео је Додик. Он је рекао да Срби нису реметилачки фактор, него веома битан фактор.

„Зато смо стално на вашем дневном реду. Доћи ће вријеме када ћемо ми постављати дневни ред. А то неће бити против вас, него за нас. Живјела Србија, живјела Република Српска“, рекао је Додик.

Додик је истакао да су Срби остали јаки и окупљени око важних националних питања, као и да искрено пружају руку помирења свима другима.

 

„Србија и Република Српска данас су најстабилније у региону. Наше институције функционишу. Наше владе и парламенти нису угрожени“, рекао је Додик, обраћајући се у новосадском насељу Ветерник на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији хрватских снага „Олуја“.

Он је навео да предсједниковање предсједника Србије Александра Вучића говори да се даје нова историјска снага Србији, она која помаже највише Србима ван Србије да буду јачи.

Додик је рекао да Срби нису заборавили Вучићево историјско обећање дато недавно у Јасеновцу – да Србија више никада неће дозволити да неко од Срба у региону буде почишћен и да ће својим потенцијалом стати иза свог народа.

„Наша љубав за Србију је велика и желимо све најбоље Србији и свим Србима ма гдје били. Али желимо добро и другима. Пружамо руку помирења, искрено, и прихватићемо је од свакога који је пружа искрено. Али, не смијемо бити наивни јер се показало да наша искреност не значи искреност других“, навео је Додик.

Он је подсјетио да је Србија као побједница у Првом свјетском рату дала великодушно слободу другим народима на простору бивше Југославије, па и Хрватима који су било на страни поражених нација тог времена.

„То им је омогућило да кроз комунистичку Југославију обезбиједе континуитет и стварање Хрватске као државе. Ту слободу је дала српска држава, ту слободу другима је дао српски народ, навино вјерујући да је та слобода иста за све, али показало се да није“, каже Додик.

Додик је подсјетио да је послије етничког чишћења 220.000 Срба из Хрватске, услиједила акција чишћења 150.000 Срба у Републици Српској, из Дрвара, Јајца, Гламоча, Грахова, Бихаћа, Санског Моста.

„Како данас да вјерујемо у ту добру и искрену пружену руку, када доносите закон /о ветеранима/? Како да вам вјерујемо када још у Јасеновцу постоји усташки поздрав? Нисте га склонили! Како мислите да то не видимо и да нас то не боли?“, упитао је Додик.

Он је рекао да Србе боли чињеница да је у Сарајеву, према попису из 1991. године, било 150.674 Срба, а на попису из 2013. године 1.333.

„Ко је овдје вршио етничко чишћење? Када ћете се једном скинути са нас? Када ћете погледати на то срамно страдање и убијање? Како мислите да можемо да будемо са вама у настојањима да нас стално оптужујете и говорите како су ваше намјере свијетле? Покажите иједно мјесто гдје су Срби масовно побили Хрвате! Има ли га у историји? Нема“, навео је Додик.

Он је упитао зашто Хрвати нису дозволили да недавно у Глини буде одата пошта Србима које су побиле усташе.

Додик је подсјетио да на страдање српског народа које траје у континуитету кроз вијекове, те рекао да је „Олуја“ завршни чин нечега што је давно планирано и постало званична политика НДХ, а то је да Србе побије, прекрсти или протјера, те да нико озбиљан не може данас да не види континуитет те политике и у 1995. години.

Додик је рекао да су Срби напустили своје домове у Хрватској зато што је пријетио комплетан помор и да буду побијени до задњег, уз асистенцију међународне заједнице која је годинама осмишљавала и реализовала пројекте широм бивше југославије који се могу карактерисати као антисрпски.

Он је навео да су ти антисрпски пројекти довели до тог прогона Срба, да у многим насталим државама након распада Југославије Срби буду обесправљена мањина која се бори за своја права.

Додик је рекао да свуда од Словеније до Македоније, преко БиХ, Црне Горе и Косова и Метохије, може да се види страдање Срба.

Он је навео да су Срби 1995. године напустили своје куће са тугом, али да се показало да Србија није била непозната за Србе из Крајине, него да су дошли међу своје, да граде заједно са Србима из Републике Српске и Србије идентитет крајишких и Срба из Хрватске.

„Оних Срба у Хрватској који представљају драстичну мањину, који из страха не смију да говоре о свом националном припадништву, који од страха не смију да говоре својим језиком, који морају да трпе одлуке хрватске Владе да су Срби агресори на својим кућама, а знају да то није тако“, рекао је Додик.

Он је истакао да су Срби у Крајини бранили своје куће и да нема ниједног мјеста у Крајини које није било српско, а да га Срби нису бранили.

„Хтјели смо мир, а под патронатом тадашње међународне заједнице, која се није промијенила, изгубили смо тај мир и добили етничко чишћење у Хрватској. Од јама, Јадовна, Јасеновца, Пребиловаца, до Брода на Дрини, на многим мјестима, Шушњари 100.000 убијених људи, Јасеновац 500.000 Срба, Јадовно 38.000 Срба, Брод на Дрини 6.000 Срба у два дана убијено, Пребиловци, али и убијени Срби 90-их“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће за два дана у Бихаћу присуствовати обиљежавању страдања 14.000 Срба које су убиле усташе 1942. године.

Додик је рекао да и Република Српска и Србија дају сва права Хрватима да слободно живе и једнаки су по свему, а само у Хрватској Срби не могу и не смију да причају, од 180.000 Срба, само 56 каже да говори српским језиком.

„Када уништите идентитет, то је задњи корак уништавања једног народа и цивлизације“, рекао је Додик и подсјетио да на згради Црвеног крста и Женеви пише да треба урадити оно хумано дјело које су Срби урадили 1886. година када су у рату са Бугарима отворили хуманитарни коридор.

Додик је упитао како објаснити да су Хрвати имали добре намјере када су својатали Николу Теслу, Србина, а усташе су побиле сву његову породицу у његовом родном Смиљану, а 1995. године „и оно мало Теслиних насљедника протјерали“.

 

„Како можете да говорите да је ваш Тесла. Тесла припада читавој цивилизацији и ми Срби смо поносни на то што је Тесла показивао да је српског поријекла. Немојте да нам то отимате, то је дио нашег иднетитета и идентитета читавог свијета“, рекао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић навео је да су 4. и 5. август тужни дани за све оне који имају ишта српско, али и додао да је истовремено и поносан када види окупљене људе који без жеље за осветом и одмаздом обиљежавају страдање српског народа.

„Морам рећи да сам поносан када оволико људи без икаквих ружних ријечи обиљежава страдање свог народа. Тог 5. августа нисмо изгубили све, али смо изгубили градове, хиљаде домова, изгубили смо људе који су убијени само зато што су носили српско име и презиме“, рекао је Вучић.

Како каже, измјерити трагедију Срба западно од Дрине, а посебно Крајишника, готово је немогуће.

„Неки су лили сузе радоснице и пјевали побједничке пјесме, док су се други нашли у чуду политичког пораза. Данас сам поносан што смо сви овдје заједно. Нећемо сукобе, хоћемо будућност, али нећемо дати никоме да нас понижава“, рекао је Вучић.

„Рекао сам и у Јасеновцу, ниједну више Олују и никада више српски народ не би могао да преживи. Обећавам вам да српски више неће дозволити спровођење таквих акција“, истакао је предсједник Србије.

Патријарх Иринеј је навео да ту трагедију српски народ никада не смије заборавити како се не би поновила, те да се Срби још увијек питају „откуд и зашто“ и „који је то разлог да нас браћа Хришћани толико мрзе“.

„Хоћемо ли размишљати о освети, не браћо мила, то није својствено православљу. Ми не размишљамо о освети него као православни Хришћани то препуштамо праведном суду Божијем“, рекао је патријарх.

„Нажалост поновила се година 1941. и 1945. у ’95. години историје српског и хрватског народ. Тог трагичног дана испунило се оно што су непријатељи српског народа говорили и планирали неколико година уназад“, казао је патријарх.

Навео је да у годинама које долазе преостаје само да се Срби и Хрвати, односно православци и католици, воле.

Своје сјећање на август 1995. пренијела је Бранка Максимовић, која је те године у избјегличкој колони из Хрватске као дијете стигла у Србију.

У београдској Цркви Светог Марка данас је одржан помен свим жртвама српског народа у хрватској војној акцији „Олуја“.

Претходно је предсједник Србије Александар Вучић разговарао с представницима Срба региона.

Предсједник Републике Српске изјавио је вечерас у Новом Саду након састанка са предсједником Србије и представницим Срба из региона да су  Хрвати, прогнавши Србе, „убили сами себе“, а Србија и Република Српска су, за разлику од Хрватске, након „Олује“ побољшали своје капацитете.

Додик је, уочи централне државне манифестације обиљежавања Дана сјећања, рекао да је Хрватска изгубила тиме што су Лика и подручја гдје су живјели Срби остали празни и без могућности да буду испуњени животом.

„Они су нас побили и прогнали. Срби који су кренули у непознато стигли су у познато – у Србију и Републику Српску и управо су овдје побољшали наше капацитете и наш живот“, нагласио је Додик.

Он је навео да је у вријеме када се „Олуја“ десила Србија била повучена и да је то питање дошло на дневни ред тек доласком Александра Вучића на власт.

„На томе смо му веома захвални. Веома је важно да се обиљежава. Срби су се овдје окупили у великом броју. То чине институције Србије и Српске заједно“, рекао је Додик.

„Дани туге и сјећања“ биће обиљежени и у Бањалуци, Новом Граду и на Петровачкој цести. Представници Заједнице Срба Хрватске и БиХ поручили су да је српски народ и даље обесправљен у Хрватској, и позвали предсједника Србије Александра Вучића да својим ауторитетом иницира дијалог двије државе како би њихов проблем био ријешен.

– Срби су и данас, послије 22 године, у Хрватској грађани задњег, не другог реда, већ задњег реда. Срби у Хрватској никаква права не уживају и мислим да је дошло вријеме да држава Србија, односно да највиши српски званичници помогну Крајишким Србима да се то промијени – рекао је раније данас Бранисалв Швоња, предсједник Заједнице Срба Хрватске и БиХ.

Ветерник није случајно изабран за обиљежавање годишњице прогона Срба из Хрватске, јер, према неким подацима, половину становништва тог великог новосадског насеља чине породице прогнане из Хрватске. До данас су неријешена одузета станарска права за око 140.000 људи, неисплаћене пензије, уништена и невраћена имовина. Проблем су и нестали за којима се још трага.

– Ми смо, од укупног броја жртава а уз помоћ надлежних, до сада расвијетлили судбине 1.604 лица, док се на евиденцији несталих води још 795 лица, углавном цивила – рекао је данас раније Јанко Велимировић, координатор Документационо-информацуионог центра „Веритас“ за Републику Српску.

Од почетка ратова на просторима бивше Југославије у Србији је уточиште нашло 610.000 Срба из Хрватске и БиХ, од којих статус избјеглице још има њих око 19.000. Помен жртвама „Олује“ биће одржан 5. августа, у Цркви Светог Марка у Београду. Док Срби оплакују страдале и прогнане у „Олуји“, Хрватска данас слави Дан побједе.

РТРС