Danonoćno prave S-400, spremaju S-500

sv--novgorodu_620x0

 

MOSKVA │ Zbog velikog interesovanja za kupovinu najnovijih ruskih PVO sistema S-400, fabrike koje proizvode delove za mnogo hvaljeni raketni kompleks rade bez prestanka, i subotom i nedeljom. Osim koncerna „Almaz-Antej“, koji je dosada sklapao ruske PVO sisteme, sada se S-400 i drugi slični sklapaju i u novoj fabrici u Nižnjem Novgorodu.

Do početka rada fabrike u Nižnjem Novgorodu sistemi S-300 i S-400 su se pravili uglavnom u tri fabrike. Rakete je proizvodio moskovski „Avangard“, a antene i radarske uređaje „Obuhovski zavod“ iz Sankt Peterburga. Ostalo se montiralo u Nižnjegorodskom zavodu mašinogradnje. Upravo na teritoriji toga zavoda je napravljena nova fabrika na površini od 60 hektara, a u gradnju je uloženo 45 milijardi rubalja.

– U poslednjih 25 godina osnovna opasnost zemljama koje se brane preti iz vazduha. Zbog toga je sve veći interes za PVO sisteme – objašnjava Ruslan Puhov, direktor moskovskog Centra analize strategije i tehnologije.

 Analogne sisteme imaju samo SAD. Za razliku od S-300 kojom se mogao gađati protivnički avion, sa S-400 se može oboriti i balistička raketa. Prve sisteme S-400 kupiće Kinezi i Indusi.

 Rusi sada intenzivno rade na S-500 koji će imati ne samo veći domet, već i daleko bolji sistem veze. U naredne dve godine napraviće ga u „Objedinjenoj korporaciji za pravljenje sistema upravljanja i radioelektronske borbe“. Ti novi uređaji će zaštiti S-500 od prisluškivanja. Proizvođači tvrde da takav sistem veze neće imati niko na svetu.

Realno je da S-500 stignu na armijske poligone 2017. Imaće domet 600 kilometara i, što je posebno važno, osim aviona i helikoptera, moći će da presretnu balističke i krstareće rakete. Sadašnji sistem S-400 „Trijumf“ ima radijus od 400 kilometara. Rusi će sa S-500 moći da otkriju i istovremeno gađaju deset balističkih raketa koje lete brzinom do sedam kilometara u sekundi, i da presretnu bojeve blokove nadzvučnih raketa.

KINEZIMA STIŽE 2018. GODINE

GENERALNI direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov izjavio je da će Kinezi prve S-400 dobiti od Rusa tek 2018, jer će fabrike prvo snabdevati domaću armiju. Za ruske PVO sisteme „Buk-M2E“ kao i „Antej 2500“ i najnoviji S-400, su zainteresovani Kina, Egipat i Alžir. Ruska vojna industrija ima ugovore za prodaju oružja strancima vredne 48 milijardi dolara. U poslednjih 15 godina Rusija je izvezla oružja u 116 zemalja, u ukupnoj vrednosti od 115 milijardi dolara.

Večernje novosti