Darko Šarić na listi top 10 najopasnijih trgovaca drogom u 2014.

20141229155739_281335
BEOGRAD l Darko Šarić (43), kome se u Srbiji sudi za organizovanje šverca više tona kokaina iz Južne Amerike, kao i pranje desetina miliona dolara od prodaje narkotika, svrstan je na listu 10 najopasnijih trgovaca drogom uhapšenih u 2014. godini.
Španski portal Infobae. com označio je Šarića kao El Ćapa Gusmana Balkana, što je nadimak koji nosi prvoplasirani na listi kokainskih barona – Meksikanac Hoakin „El Ćapo“ Gusman Loera.
„Šarić je bio vođa balkanske organizovane kriminalne grupe koja je svoje krijumčarske vrhunce doživjela 2007 – 2009. godine. Takođe, ova grupa je imala svoje baze i u Evropi, kao i u latinoameričkim zemljama. On je optužen za švercovanje oko 5.700 kilograma kokaina, kao i za pranje oko 22 miliona evra. Prije hapšenja, 18. marta, Šarić je živio u Americi“, navodi španski portal Infobae.com, prenosi Blic.
Šarićev „kolega“ Gusman nesumnjivo je najveći trgovac drogom uhapšen u proteklih 12 mjeseci. On je lider ozloglašenog kartela „Sinaloa“, a njegova imovina se procjenjuje na više od milijardu dolara. Nakon višegodišnjeg bjekstva, on je uhapšen 22. februara u meksičkom gradu Masatlan. Osim Šarića i El Ćapa, na listi su se našli ozloglašeni Visente Kariljo Fuentes, zvani „Vajseroj“ i Hektor Beltran Lejva, poznat i kao „H“.
„Kariljo Fuentes uhapšen je 9. oktobra u meksičkom gradu Toreon. Američka vlada ponudila je za njega nagradu od više od pet miliona dolara. On je bio na čelu krvoločnog kartela „Huares“. Ektor Beltran Lejva uhapšen je 1. oktobra. Nagrada za informacije o njemu vrijedile su više od dva miliona dolara. Rukovodio je kartelom „Beltran Lejva“, koji je organizovao šverc i distribuciju droge u najmanje osam država“, pišu španski mediji.
Na ostatku liste našli su se:
Braća Migel Arnulfo i Luis Alonso Valje Valje
Ugo Frenklin Kaliks Avila, zvani „Anđeo“
Hairo Estuardo Oreljana Morales, zvani „Ćelavi“
Luis Fernando Sanćez Areljano, zvani „Inženjer“
Uber Gomes Patinjo, sin čuvenog Servanda Gomesa Martinesa, zvanog „Učitelj“.
Nezavisne