Дејан Брадоњић: За доброг хармоникаша није довољан само таленат

Професор Дејан Брадоњић са ученицима

ТРЕБИЊЕ l Ученици Музичке школе Требиње из године у годину су све успјешнији. Томе свједоче бројне прве награде које на међународним такмичењима освајају хармоникаши, виолинисти, пијанисти, али и сви остали такмичари из основне и средње Музичке школе.

Ову васпитно-образовну установу смо посјетили одмах након завршетка Интернационалног фестивала „Примавера“ који је недавно одржан у Бијељини, а на ком су наши Требињци освојили четири прве награде.

У конкуренцији 320 младих умјетника прва мјеста освојили су Доротеја Радановић, Милош Краљ и Драган Јелачић на хармоници и Ања Риђешић на клавиру.

“Доротеја Радановић је освојила прво мјесто у другој категорији, у класи Душанке Бабић, Милош Краљ у трећој категорији, у класи Дејана Брадоњића, а Драган Јелачић у петој категорији, у класи Виолете Попадић. Ања Риђешић била је најбоља у дисциплини соло клавир у четвртој категорији, у класи Јелене Ратковић”, потврдила је за Радио Требиње Душанка Бабић, директор требињске Музичке школе.

Након бијељинског фестивала  Драган Јелачић је освојио и прву награду на Београдском фестивалу хармонике.

Финале овог фестивала приређено је у београдској општини Чукарица, а Јелачић је освојио прво мјесто у десетој категорији.

Поред талента који млади музичари посједују као и уложеног труда и рада, за велике успјехе заслужни су и професори који им несебично своје знање преносе.

Један од њих је Дејан Брадоњић, професор хармонике у основној Музичкој школи.

„Поред редовних часова које имамо са дјецом, ми имамо и допунске часове. Када год имамо слободно вријеме, долазимо у школу и наравно сви професори вриједно раде са дјецом. На свим инструментима улаже се подједнак труд али ми смо, ето, у посљедње вријеме имали на хармоници, доста талентованију дјецу него на другим одсјецима. Тако да, од почетка  ове школске године ученици на одсјеку хармонике имали су већ три такмичења и остварили одличне резултате“, објашњава професор Брадоњић.

Драган Јелачић, Доротеја Радановић, Ања Риђешић и Милош Краљ

Професор Брадоњић је и сам учествовао на многим такмичењима у току школовања у основној, средњој Музичкој школи, али освајао је и бројне награде док је студирао Музичку академију.

Да би неко постао добар хармоникаш, поред талента је неопходно много одрицања и константног вјежбања. Према Брадоњићевим ријечима, колико год неко имао талента, без преданог рада, резултати неће бити добри.

„Хармоника је и тежи инструмент који има око 11, 12 килограма па сваки хармоникаш мора преко дана да се бави и физичким активностима. Јер сам положај сједања узрокује неправилан положај кичме и самим тим могу се јавити болови. Зато је потребно да сваки ученик се труди да правилно сједи, да уколико је могуће, ради вјежбе, шета, бави се неким спортом“, додао је он.

Када се помене хармоника, често се одмах мисли на народњаке па није риједак случај да дјеца која упишу одсјек хармонике, очекују да ће одмах почети да свирају народне пјесме или што би се у шали рекло „да свирају по свадбама“.

„Наравно, мора се почети од основних ствари. Хармоника није само за народњаке. Креће се по плану и програму, од самих детаља па на даље и захтјева како смо већ на самом почетку разговора казали велики труд и рад.“

Према његовим ријечима требињска Музичка школа има довољан број хармоника.

„За то је заслужна Душанка Бабић, директор и професор у школи, која нам увијек излази у сусрет када нам нешто зафали и потруди се да набави све што нам је неопходно за квалитетан рад. Управо смо добили нову хармонику ‘Пиђини’, коју ће користити ученици који се спремају за такмичење у нижим разредима Музичке школе. Хармоника се иначе састоји од три дијела: десни полукорпус, мјех и лијеви полукорпус. На десном полукорпусу се налазе дирке, то јесте клавијатура, а да бисте добили звук морате вући мијех. А на лијевом полукорпусу се налазе басови. Ова хармоника има седам на десном и пет регистара на лијевом полукорпусу“, објаснио нам је Брадоњић како функционише инструмент.

Ученици Музичке школе поред такмичарских концерата редовно се одазивају и хуманитарним концертима, а неке од њих су и сами организовали у просторијама ове установе. Брадоњић истиче да ће се и у будућности увијек радо одазивати хуманитарним акцијама и то не само хармоникаши већ и сви таленти са других одсјека.

„Ми смо васпитно-образовна установа зато и није чудно што су наши таленти и културна, добра и хумана дјеца“, закључио је он.

Сунчица Пешић