Dejan Bradonjić: Za dobrog harmonikaša nije dovoljan samo talenat

Profesor Dejan Bradonjić sa učenicima

TREBINJE l Učenici Muzičke škole Trebinje iz godine u godinu su sve uspješniji. Tome svjedoče brojne prve nagrade koje na međunarodnim takmičenjima osvajaju harmonikaši, violinisti, pijanisti, ali i svi ostali takmičari iz osnovne i srednje Muzičke škole.

Ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu smo posjetili odmah nakon završetka Internacionalnog festivala „Primavera“ koji je nedavno održan u Bijeljini, a na kom su naši Trebinjci osvojili četiri prve nagrade.

U konkurenciji 320 mladih umjetnika prva mjesta osvojili su Doroteja Radanović, Miloš Kralj i Dragan Jelačić na harmonici i Anja Riđešić na klaviru.

“Doroteja Radanović je osvojila prvo mjesto u drugoj kategoriji, u klasi Dušanke Babić, Miloš Kralj u trećoj kategoriji, u klasi Dejana Bradonjića, a Dragan Jelačić u petoj kategoriji, u klasi Violete Popadić. Anja Riđešić bila je najbolja u disciplini solo klavir u četvrtoj kategoriji, u klasi Jelene Ratković”, potvrdila je za Radio Trebinje Dušanka Babić, direktor trebinjske Muzičke škole.

Nakon bijeljinskog festivala  Dragan Jelačić je osvojio i prvu nagradu na Beogradskom festivalu harmonike.

Finale ovog festivala priređeno je u beogradskoj opštini Čukarica, a Jelačić je osvojio prvo mjesto u desetoj kategoriji.

Pored talenta koji mladi muzičari posjeduju kao i uloženog truda i rada, za velike uspjehe zaslužni su i profesori koji im nesebično svoje znanje prenose.

Jedan od njih je Dejan Bradonjić, profesor harmonike u osnovnoj Muzičkoj školi.

„Pored redovnih časova koje imamo sa djecom, mi imamo i dopunske časove. Kada god imamo slobodno vrijeme, dolazimo u školu i naravno svi profesori vrijedno rade sa djecom. Na svim instrumentima ulaže se podjednak trud ali mi smo, eto, u posljednje vrijeme imali na harmonici, dosta talentovaniju djecu nego na drugim odsjecima. Tako da, od početka  ove školske godine učenici na odsjeku harmonike imali su već tri takmičenja i ostvarili odlične rezultate“, objašnjava profesor Bradonjić.

Dragan Jelačić, Doroteja Radanović, Anja Riđešić i Miloš Kralj

Profesor Bradonjić je i sam učestvovao na mnogim takmičenjima u toku školovanja u osnovnoj, srednjoj Muzičkoj školi, ali osvajao je i brojne nagrade dok je studirao Muzičku akademiju.

Da bi neko postao dobar harmonikaš, pored talenta je neophodno mnogo odricanja i konstantnog vježbanja. Prema Bradonjićevim riječima, koliko god neko imao talenta, bez predanog rada, rezultati neće biti dobri.

„Harmonika je i teži instrument koji ima oko 11, 12 kilograma pa svaki harmonikaš mora preko dana da se bavi i fizičkim aktivnostima. Jer sam položaj sjedanja uzrokuje nepravilan položaj kičme i samim tim mogu se javiti bolovi. Zato je potrebno da svaki učenik se trudi da pravilno sjedi, da ukoliko je moguće, radi vježbe, šeta, bavi se nekim sportom“, dodao je on.

Kada se pomene harmonika, često se odmah misli na narodnjake pa nije rijedak slučaj da djeca koja upišu odsjek harmonike, očekuju da će odmah početi da sviraju narodne pjesme ili što bi se u šali reklo „da sviraju po svadbama“.

„Naravno, mora se početi od osnovnih stvari. Harmonika nije samo za narodnjake. Kreće se po planu i programu, od samih detalja pa na dalje i zahtjeva kako smo već na samom početku razgovora kazali veliki trud i rad.“

Prema njegovim riječima trebinjska Muzička škola ima dovoljan broj harmonika.

„Za to je zaslužna Dušanka Babić, direktor i profesor u školi, koja nam uvijek izlazi u susret kada nam nešto zafali i potrudi se da nabavi sve što nam je neophodno za kvalitetan rad. Upravo smo dobili novu harmoniku ‘Piđini’, koju će koristiti učenici koji se spremaju za takmičenje u nižim razredima Muzičke škole. Harmonika se inače sastoji od tri dijela: desni polukorpus, mjeh i lijevi polukorpus. Na desnom polukorpusu se nalaze dirke, to jeste klavijatura, a da biste dobili zvuk morate vući mijeh. A na lijevom polukorpusu se nalaze basovi. Ova harmonika ima sedam na desnom i pet registara na lijevom polukorpusu“, objasnio nam je Bradonjić kako funkcioniše instrument.

Učenici Muzičke škole pored takmičarskih koncerata redovno se odazivaju i humanitarnim koncertima, a neke od njih su i sami organizovali u prostorijama ove ustanove. Bradonjić ističe da će se i u budućnosti uvijek rado odazivati humanitarnim akcijama i to ne samo harmonikaši već i svi talenti sa drugih odsjeka.

„Mi smo vaspitno-obrazovna ustanova zato i nije čudno što su naši talenti i kulturna, dobra i humana djeca“, zaključio je on.

Sunčica Pešić