Дејан Цукић међу Требињцима: Узбудљиво због коријена, с тремом јер је први пут…

Музика је предивна ствар. У свему што радим мене држи та страст према музици. Надам се да су људи овде имали прилику да то осете, да сам вечерас успео да им пренесем део те своје страсти за музиком“, каже Дејан Цукић након требињског концерта, одржаног друге вечери 18. Мото викенда у организацији Мото клуба „ТНТ“.   

За емисију „Топ 7“ Радио Требиња са ветераном наше рок сцене разговарао Дарко Куртовић.

Дејан Цукић и „Спори ритам бенд“први пут у нашем граду. Питамо Дејана – какви су утисци након свирке?

– Дивни утисци, пре свега због два дана лепог дружења овде. С обзиром да имам и неке корене у овим крајевима – било ми јако узбудљиво. С друге стране, морам признати да сам пред свирку имао и мало треме јер свирамо први пут, па сам био заиста пријатно изненађен колико људи знају наше песме и активно учествују у концерту. Ми смо уживали на бини, а надам се да је и њима било лепо.

Тридесет година на сцени са „Спорим ритам бендом“, а прије тога били сте у многим бендовима – од „Дизела“, „Тилта“, „Булевара“, па прва три албума „Бајаге и инструктора“…

– Да. А све је то некако прошло као трен. Музика је предивна ствар. У свему што радим мене држи та страст према музици. Надам се да су људи овде имали прилику да то осете, да сам вечерас успео да им пренесем део те своје страсти за музиком.

Први радови са „Спорим ритам бендом“ настају у мају 1987. године. Ове године славите три деценије рада. Је ли шта планирано поводом јубилеја?

– Почели смо да снимамо у мају и јуну, а тај албум је изашао у новембру, када сам се вратио са оне чувене турнеје по Русији са „Бајагом и инструкторима“. Пре недељу-две дана кренули смо са једним синглом, обрадом песме „Од шанка до шанка“ Андреја Шифрера из 1979. године. Као што ми је била са тог првог албума јако битна обрада Џонијеве песме „А шта да радим“, тако ми је ова песма емотивно важна. Као што је и шанк некако постао кључно место музичке индустрије ових простора. Спремамо и неке ауторске ствари а једну од њих ћемо одабрати као нови сингл и спот за јесен, у то неко време када је и објављен тај наш први албум. Онда следи, надам се, пуно свирки и концерата. Мада и ово у Требињу представља део обележавања тог јубилеја.

Дејан Цукић није само музичар, већ и књижевник и преводилац. Да ли и на том пољу можемо да очекујемо нешто ново?

– Управо је изашао превод биографије групе „Пинк флојд“, књига се зове „Кад свиње полете“. Ту сам превазишао самог себе. Иначе су моји преводи специфични по огромном броју фуснота, а овде је имам – и на наслов. Јер право значење наслова је – кад на врби роди грожђе. Међутим, та иконографија летећих свиња је толико присутна у раду групе „Пинк флојд“ да сам морао да оставим буквални превод. А оно што се тек може очекивати могло би бити занимљиво управо за бајкере, а то је аутобиографија Бруса Спрингстина, коју сам превео и излази у издању „Лагуне“ за десетак дана.

Да ли Дејан Цукић онако „с прве“ може да наброји рецимо пет албума или извођача који су највише утицали на његов рад?

– Могу, али сваки пут када би ми изнова поставио то питање вероватно би добио различите одговоре. Албуми „Битлса“ сигурно. Наравно и „Стоунси“ али више концертима него албумима. Боб Дилан и Френк Запа су такође људи који су на различите начине градили мој музички укус – који зато и јесте тако различит. Стив Вондер и његових пет албума током ’70-тих година јесу вероватно један од најимпресивнијих опуса у историји популарне музике. Да не говорим о групи „Лед цепелин“ уз коју сам растао. Било је пуно тога, као што и данас на мене утиче пуно тога од музике што је слушају моја деца…Моја ћерка је савршено приметила разлику у генерацијама – твоји су родитељ, каже, теби викали „утишај то!“, а ти нама вичеш „појачај то!“. Кад чујем да слушају нешто добро, хоћу одмах да сазнам шта је то…

За крај, може нека порука за слушаоце Радио Требиња?

– Пробајте да се са овим ужасним временима изборите осмехом и позитивном енергијом. Пробајте да будете добри према људима који вас окружују јер ако сви будемо добри према људима око нас – свет ће бити много лепше место!

Радио Требиње