Дејтонским споразумом српски народ добио државу-Републику Српску

БАЊА ЛУКА I Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је најважнији значај Дејтонског мировног споразума тај што је донио мир на овим просторима.

„Дејтонским споразумом је, у доброј мјери, направљена БиХ према интересима сва три народа и осталих, али не у потпуности“, рекао је Савчић Срни, поводом 22 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Он је додао да су се, након његовог потписивања, дешавале разне интервенције међународних фактора и преправљање Дејтонског споразума, које и данас утичу на политичку нестабилност.

„Главни интерес свих у Републици Српској треба да буде да се вратимо основним принципима Дејтонског мировног споразума“, истакао је Савчић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић истиче да Дејтонски мировни споразум има посебан значај за српски народ јер је по први пут добио националну државу на овим просторима – Републику Српску.

„Циљ свих будућих генерација власти у Републици Српској требало би да буде да се Српској обезбиједи самосталност, а ако то није могуће, да се вратимо на изворни Дејтонски споразум, како би се Српској вратиле све незаконито одузете надлежности“, рекао је Митровић Срни поводом 22 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Митровић је навео да се на изворни Дејтонским споразум треба вратити одлуком Народне скупштине Републике Српске или референдумом грађана Српске.

„Дејтонски мировни споразум има велики значај не само за БиХ, већ за цијели регион јер је успостављен мир на овим просторима“, истакао је Митровић.

Предсједник Савеза логораша Републичке Српске Бранислав Дукић оцијенио је да ће Дејтонски мировни споразум, којим је Република Српска трајно цементирана на овим просторима, опстати без обзира на све покушаје његовог урушавања и стварања унитарне БиХ.

„Вјерујем да је Дејтонски мировни споразум створио трајни мир на овим просторима и да више никада неће доћи до трагичних сукоба који су се десили 1990-их година на простору бивше Југославије“, рекао је Дукић Срни поводом 22 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Дукић је навео да је сигуран да ће Дејтронски споразум, иза којег стоје највеће силе свијета, опстати, без обзира што бошњачка страна на све могуће начине годинама покушава да минимизира тај споразум и створи унитарну БиХ.

„Дејтонским споразум је Србима дао државу – Републику Српску. То је гаранција да Срби никада неће као народ нестати на овим просторима“, каже Дукић.

Прије 22 године у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса као кључних докумената за проведбу и функционисање државе настале међународним уговором.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ – 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.

РТРС