Десет могућих ратова у 2016.

tenskovi rat vojska

МОСKВА | Током протеклих пет година повећао се број оружаних сукоба у свијету, а у 2016. години не треба очекивати побољшање ситуације у области рјешавања војних криза, пише „Форин полиси“.

Аналитичари америчког листа саставили су пресјек 10 најважнијих и најужаренијих тачака којима ц́е свјетска заједница морати да посвети пажњу током ове године.

До најжалоснијих хуманитарних посљедица, према мишљењу аутора текста, може да доведе настављање сукоба у Сирији, Ираку, Јужном Судану, Авганистану, Јемену и Чаду.

На списку су и унутрашњи сукоби у Турској (сукоб Анкаре и Kурда) и у Либији (гдје и даље траје грађански рат).

Поред тога, према мишљењу аутора текста, ситуација у Бурундији, у којој расте незадовољство становништва због одлуке актуелног предсједника да се кандидује по трећи пут на ту функцију и ситуација поводом Јужног кинеског мора, гдје САД покушавају да се супротставе расту утицаја Kине, могли би да се закомпликују ове године, што би могло да доведе до стварања нових жаришта.

Форин полиси пише да већину набројаних сукоба није могуће ријешити, „јер су у њих умијешане екстремистичке организације чији циљеви и идеологије не дозвољавају да се рат рјешава преговорима, а то поништава напоре за успостављање мира“.

„Вријеме је да се у 2016. години одустане од мишљења да је само борба против насилног екстремизма начин да се очува свјетски мир или чак начин да се рјешава криза у једној земљи, напримјер у Сирији“, пише у чланку.

Већина набројаних сукоба захтијева сарадњу на неколико нивоа – међу свим учесницима свјетских политичких процеса.

„Државе морају да удвоструче своје напоре за проналажење система политичких договора, да користе и најмање могућности за постизање компромиса“, пише Форин полиси.

НН/спутникњуз.ком