ДЕСПОТ понос Српске; Оклопно возило највеће изненађење свечаног дефилеа

На свечаном дефилеу поводом Дана Републике Српске, у Бањалуци је данас промовисано и прво оклопно возило произведено у Српској -„Деспот“, компаније Технички ремонт Братунац /ТРБ/.

Ријеч је о најпрестижнијем производу на који су поносни у ТРБ-у, рекао је директор и већински власник компаније Славенко Ристић.

Према његовим ријечима, од идеје до данашње промоције прошла је година дана, а у развоју возила учествовало је и Министарство унутрашњих послова Српске.

„Поносни смо на возило, али и раднике и инжињере који су учествовали у изради `Деспота`, као круне четворогодишњег рада фабрике“, рекао је Ристић.

Он је навео да је ТРБ за четири године рада понудио међународном тржишту четири нова престижна производа – линију за производњу муниције, машину за хуманитарно деминирање, пиштољ РС9 и „Деспота“.

Ријеч је о оклопном мултифункционалном возилу врхунских перформанси, намијењеном за обављање широког спектра полицијских или војних задатака, наводе из компаније.

Основни концепт возила заснива се на вишенамјенској шасији сачињеној од склопова погона и преноса снаге, као и независном систему ослањања који омогућава висок степен покретљивости у свим временским и теренским условима.

Веома је модерног дизајна, дужине 6,05 метара и висине 2,7 метара, са максималном масом од 14 тона.

„Деспот“ достиже брзину од 120 километара на час, савладава нагиб од 50 степени, као и бочни нагиб од 30 степени, креће се и по води вишој од једног метра, без проблема савладава вертикалне препреке висине до пола метра и потпуно је функционалан на температурама од минус 40 до 50 степени Целзијусових.

РТРС