Дијабетичари забринути због могућег скидања важног лијека са А листе, у Фонду негирају информацију

ТРЕБИЊЕ │ Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње забринуто је због могућег пребацивања лијека „Виктоза“ са листе А на листу Б, чиме би дијабетичари морали плаћати 50 одсто цијене лијека који је до сада био бесплатан.

Сматрају да би ова одлука била погубна за велики број корисника лијека, који је значајан за лијечење обољелих од шећерне болести, а чији цијену већина није у могућности да приушти.

У овом удружењу кажу да према њиховим информацијима Фонд здравственог осигурања РС од 1. септембра планира ставити лијек „Виктозу“ на Б листу.

Предсједник удружења Нада Биједић за Радио Требиње истиче да овај лијек користи око 1.200 дијабетичара у РС.

„Због тога би дошло до веома тешке ситуације уколико је тачна информација да ће ‘Виктоза’ прећи са листе А на листу Б, јер је лијек веома скуп. Лијек је значајан јер регулише дијабетес, тјелесну тежину и смањује ризик од кардиоваскуларних болести, а самим тим и ризик од кардиоваскуларне смрти“, објаснила је Биједић.

У Фонду здравственог осигурања за Радио Требиње рекли су да ће лијек „Виктоза“ кога користе дијабетичари и даље бити на А листи – а Фонд ће се о овоме и званично огласити наредних дана.

С.П.