Aktuelno

Dilma Rusef više nije predsjednice Brazila

085970

BRAZILIJA │ Prva žena predsjednik Brazila Dilma Rusef smijenjena je sa te pozicije glasanjem u senatu, sa 61 glasom za smjenu i 20 glasova protiv.

Njeno mjesto zauzeće Mišel Temer, advokat i doskorašnji potpredsjednik Brazila, koji je obavljao predsjedničke dužnosti za vrijeme suspenzije Rusefove.

Temer će na tom mjestu ostati dvije godine i tri mjeseca, koliko je preostalo u mandatu Rusefove, a koja napušta predsjedničko mjesto iako nije izgubila na izborima.

Senat je u maju suspendovao Dilmu Rusef sa vlasti, a za vršioca dužnosti šefa države postavio njenog potpredsjednika Mišela Temera.

Ona je optužena za budžetske malverzacije i nezakonite knjigovodstvene radnje, kao i za protivzakonito izdavanje uredbi o uplatama vladi, bez prethodne saglasnosti Kongresa.

Rusef se tereti i za neovlašćeno korišćenje kredita državnih banaka za finansiranje programa i odlaganje njihove otplate i za lažiranje stanja u javnim finansijama.

Ona neće moći da obavlja javnu funkciju u narednih osam godina, a protivnici je optužuju za najveću prevaru u istoriji zemlje, dok pristalice tvrde da u njenom postupanju nije bilo „ničeg nezakonitog“ i da su svi njeni prethodnici činili isto.

Brazil, najveća i najrazvijenija zemlja Južne Amerike, suočava se sa visokom stopom nezaposlenosti i budžetskim deficitom od 45 milijardi dolara, kao i s političkim i socijalnim krizama izazvanim korupcionim skandalima i masovnim otpuštanjem.

Rusef: Odluka o opozivu je puč, žaliću se i vratiću se

Smijenjena brazilska predsjednica Dilma Rusef odbacila je današnju odluku Senata o njenom opozivu kao „parlamentarni puč“ i najavila da će žaliti na tu odluku, obećavši povratak svoje Radničke partije na vlast, javile su agencije.

– Odlučili su da prekinu mandat predsjednika koji nije počinio nikakav zločin. Osudili su nedužnu osobu i izveli parlamentarni puč – rekla je ona u prvom reagovanju na odluku, nedugo nakon što je Senat odlučio da je smijeni sa položaja zbog kršenja budžetskih zakona.

Njen konzervativni protivnik Mišel Temer, koji je donedavno bio potpredsjednik Brazila, a u međuvremenu je preuzeo rukovođenje zemljom od maja kada je ona suspendovana, večeras će položiti predsjedničku zakletu i dovršiti mandat Rusefove do 2018. godine.

Rusef je izjavu dala u predsjedničkoj palati okružena svojim pristalicama, koji su uzvikivali „Temer napolje!“, prenosi AFP.

– Oni misle da su nas potukli, ali griješe… Vratićemo se. Vratićemo se da nastavimo naš put ka jednom Brazilu u kojem je narod suveren – poručila je Rusef.

Ona je pozvala svoje pristalice da se bore protiv konzervativne agende koja je dobila zamajac njenim opozivom, poručivši im da će oformiti najsnažniji i najaktivniji opozicioni front novoj vladi.

Kako je istakla, njen opoziv je napad na socijalne pokrete i sindikate, kao i na one koji se bore za svoja prava.

– Sada vam neću reći zbogom. Sigurna sam da mogu da kažem „Vidimo se uskoro“ – rekla je Rusef svojim pristalicama u Braziliji.

B92