Dio zdravstvenih radnika zatražio veće plate, iz uprava odgovor – štrajk nezakonit i politički motivisan

TREBINJE │ Menadžment trebinjskog Doma zdravlja i trebinjske Bolnice današnji štrajk upozorenja zdravstvenih radnika, koji je organizovao strukovni sindikat doktora medicine RS uz podršku strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara – nazvali su nezakonskim i politički motivisanim.

Direktori Bolnice i Doma zdravlja Borislav Grubač i Vaso Mijanović na konferenciiji za novinare su rekli da poslodavci nisu bili obavješteni o štajku, a u nekim organizacionim jedinicama nije ispoštovan minimum procesa rada, te da je svoje nezadovoljstvo na taj način iskazalo manje od 10 odsto zaposlenih u trebinjskom zdravstvu.

„U avgustu je usvojen novi Zakon o platama zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama i plate svima su povećane. One se isplaćuju redovno, kao i druge naknade i plate svih zaposlenih su potpuno u skladu sa Zakonom. Pojedini radnici Bolnice, koji su danas učestvovali u polučasovnom štrajku upozorenja, radom i zalaganjem ne opravdavaju očekivanja. Kao poslodavci ćemo zatražiti izmjenu Zakona o platama u javnim zdravstvenim ustanovama tako što ćemo tražiti da se zakonski reguliše da se plata isplaćuje po učinku. Pojedinci ne zarade ni pola isplaćene plate i to je jedini način da ubuduće razdvojimo radnike od neradnika“, istakao je direktor Bolnice Borislav Grubač.

On je naglasio da je Bolnica u posljednje vrijeme preduzela niz mjera da pacijentima ponudi brže, kvalitetnije i bolje usluge.

Prema riječima direktora trebinjskog Doma zdravlja Vasa Mijanovića, ova zdravstvena ustanova po prvi put nakon 12 godina pozitivno posluje, a polugodišnji pozitivni bilans je oko 83 hiljade KM.

„Došli smo u situaciju da možemo redovno da uplaćujemo poreze i doprinose, da ispunjavamo obaveze prema dobavljačima i da dijelimo plate onakve kakve su u ovom trenutku, a koje su u skladu sa zakonom. Bio bih srećan kad bih bio u prilici da prvo sebi, a onda i svim zaposlenim povećam platu, a postoji intencija, da se, možda, to i dogodi. Štajk je organizovan u trenutku kad je poslovanje Doma zdravlja najbolje u posljednje vrijeme“, ocijenio je on.

Mijanović je dodao da niko ne vidi prava pacijenata zbog kojih i postoje zdravstvene ustanove i zaposleni u njima, jer pacijenti, u ovakvim situacijama, poput današnjeg štrajka upozorenja, ispaštaju najviše.

Jedan broj ljekara i medicinskih sestara trebinjske Bonice i Doma zdravlja danas su na pola sata prekinuli rad kako bi se pridružili štrajku upozorenja koji je u RS organizovao strukovni sindikat doktora medicine RS i strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Zdravstveni radnici zatražili su hitno povećanje plata za 25 odsto, redovnu isplatu plata uz uplaćene doprinose.

Prema riječima Milana Projevića, člana glavnog odbora sindikata doktora medicine za regiju Hercegovina, plate zdravstvenim radnicima kasne i tek je isplaćena julska plata, a zaposleni u trebinjskom Domu zdravlja preko tri godine nisu bili uplaćeni doprinosi.

Ljekari i medicinske sestre zatražili su i povećanje koeficijenata, izdvajanje toplog obroka i regresa iz osnovne plate, te redovnu isplatu naknada za prevoz i jubilarnih nagrada.

Oni su istakli da je iz Trebinja u posljednjih dva -tri mjeseca otišlo deset ljekara, jer nisu mogli naći posao u našem gradu.

Okupljeni su se zapitali zašto je medicinskim sestrama u trebinjskom Domu zdravlja i Bolnici koeficijent manji za pola boda nego njihovim kolegama u Nevesinju ili Banjaluci.

D.Č.