Дивно и јуначко Невесиње прославило Спасовдан

НЕВЕСИЊЕ l Светом архијерејском литургијом и славским обредима у Невесињу је данас обиљежен Спасовдан – слава Невесиња и Саборног храма.

Свету литургију у Храму Вазнесења Господњег служили су владике Атанасије и Григорије уз саслужење свештенства. Након богослужења обављен је славски обред. Због кишног времена ове године је изостала свечана литија градским улицама.

Честитајући славу народу Невесиња владика Григорије је рекао да ово дивно и поносно мјесто заслужује да буде још љепше и богатије.

„Данас је дан славе и милости Божије, дан када своја срца отварамо за свјетлост Духа Светога“, нагласио је Григорије, пожељевши да тај животворни пламен озари и благослови све људе добре воље, сваку душу и свако биће.

Умировљени владика Атанасије славу је честитао свим грађанима, а посебно дјеци.

„Нека је срећан празник дивном и јуначком Невесињу, гнијезду орлова и орлића“, истакао је Атанасије поручивши да само у вјери и љубави функционише слобода.

У пригодној здравици начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је Невесиње само по броју становника мали град, али да има велику душу и славну историју. Он је позвао грађане да заједно са општинском власти и уз помоћ Бањалуке и Београда допринесу да град постане љеши и развијенији.

Славским свечаностима присуствовали су црквени великодостојници, представници локалне извршне и законодавне власти, борачких организација, јавних институција, предузећа и гости из херцеговачких општина.

У порти храма припремљен је културно- забавни програм који је био у знаку изворности и традиције невесињског краја. Наступили су КУД „Невесиње“ и Етно група „Симонида“.

Радио Невесиње