Дјеца старијих мајки успјешнија у животу

348916_1

Старије мајке можда рађају здравију децу која су успешнија у животу од деце коју су родиле жене млађе од 19 година, показала је међународна студија.

Мајке тинејџерке и старије од 35 година имају нешто повећан ризик од превременог порођаја, а адолесценткиње ће вероватније имати децу која се спорије развијају и која неће завршити средњу школу, пише часопис Лансет.

Вођа студије Каролин Фол, истраживач британског универзитета у Саутемптону и њене колеге проучавали су шта је било са 19.403 деце с обзиром на старост мајке при порођају и то у пет земаља са ниским и средњим приходима – Бразилу, Гватемали, Индији, на Филипинима и у Јужноафричкој Републици.

Подаци за сваку земљу прикупљани су у разним раздобљима од 1969. до 1989. године и различитим методама, али за све учеснике постојали су подаци о старости мајке и подаци од детету барем до друге године живота.

Мајке у студији су просечно биле старе 26 година, жене у Бразилу биле су најмлађе, 25,8 година, а у Гватемали најстарије 27,2 године.

Деца мајки до 19 година имала су 20 до 30 одсто већи ризик да се роде прерано и с малом порођајном масом, показала је студија, а та деца су имала и 30 до 40 одсто веће шансе да заостају у развоју с две године и да не заврше средњу школу.

Истраживачи су установили социоекономски статус мајки на темељу образовања, брачног стања, богатства, етничке припадности и места становања – у граду или на селу. И кад су те факторе укључили, остала је предност старијег мајчинства.

Међутим, студија има недостатак података о генетици, пушењу и прехрани мајки и осталим облицима храњења осим дојења, признали су аутори студије.

РТС