Djela pionira apstrakcije na izložbi prilagođenoj slijepim i slabovidim osobama

Djela autora umjetničke grupe „Prostor – Oblik“ iz fundusa Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske predstavljena su publici u Trebinju – na specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, koja je večeras otvorena u galeriji Muzeja Hercegovine.

Izložba „Prostor, oblik, dodir“, autora dr Sarite Vujković i Žane Vukičević, nastala je 2015. godine povodom četiri decenije od osnivanja umjetničke grupe koja je sedamdesetih godina XX vijeka afirmisala apstrakciju kao novi likovni izraz u bosanskohercegovačkoj umjetnosti.

Vujkovićeva, koja je i direktor Muzeja savremene umjetnosti RS, kaže da je i socijalna inkluzija važan segment savremene muzeološke djelatnosti, pa je pred autorima bio i neobičan zadatak – kako predstaviti apstraktnu umjetnost slijepim i slabovidim osobama.

„U saradnji sa Tiflološkim muzejom u Zagrebu pokušali smo da – uz pomoć audio-vodiča, taktilnih reprodukcija, legendi na Brajevom pismu, približavanjem slika mirisom i zvukom, kao i replikama skulptura – dočaramo jedan potpuno novi svijet ljudima koji nisu u mogućnosti da uživaju u vizualnoj umjetnosti, da konzumiraju jedan segment kulture koji im je zbog njihovog hendikepa bio potpuno nedostupan“, pojasnila je Vujkovićeva.

Koautor izložbe Žana Vukičević, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti RS, napominje da je izložba predstavila dvadeset reprezentativnih djela – slika, grafika, crteža i skulptura – iz opusa devet umjetnika grupe „Prostor – Oblik“.

Sve sa ciljem, dodaje, da prikaže na koji način su se ovi umjetnici iz Banjaluke i Sarajeva bavili apstrakcijom kao tada inovativnim umjetničkim izrazom na likovnoj sceni BiH.

„Ova umjetnička grupa veoma je značajna za istoriju umjetnosti ovih prostora jer umjesto figuracije, tada preovlađujućeg likovnog izraza,  uvodi apstrakciju kao novinu. Bili su vrlo hrabri u tim sedamdesetim godinama prošlog vijeka. Iako je riječ o umjetnicima i tada vrlo afirmisanim i sa već izgrađenim umjetničkim izrazom – pronašli su se i okupili oko ove zajedničke ideje“, istakla je ona.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kazala je da je ovo prva izložba u našem gradu prilagođena slijepim i slabovidim osobama, te izrazila nadu da će i trebinjski muzej uskoro biti u prilici da dio svojih eksponata prezentuje na ovaj način, kako bi i osobama uskraćenim za vizuelni doživljaj svijeta omogućili da upoznaju dio kulturne baštine iz fundusa ustanove.

Prije Trebinja, projekat je predstavljen i u Tiflološkom muzeju u Zagrebu, Narodnom muzeju na Cetinju, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, te u okviru internacionalnog festivala muzeja „Intermuzej 2018“ u Moskvi.

Izložba u Trebinju realizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Trebinja.

R.S.