Дјевојчица коју је Меркелова расплакала остаје у Њемачкој

20150718105119_316074БЕРЛИН │ Палестинска дјевојчица коју је прије два дана током телевизијске дебате расплакала њемачка канцеларка Ангела Меркел, рекавши да Њемачка не може да прими све избјеглице, ипак ће моћи да остане у тој земљи, пише данас британски лист Гардијан.

У емисији из модерног школског центра у Ростоку, одакле се директно преносио разговор Меркелове са младима до 17 година о политици Европске уније према избјеглицама, канцеларка се обратила 14-годишњој Рим Сахвил, која је претходно испричала да њеној породици пријети депортација јер њен отац не може да добије њемачке документе.

„Понекад је то тешко, политика… и ти си један веома симпатичан човјек, али ти такође знаш да у палестинским избјегличким логорима има још хиљаде и хиљаде људи. Ако би ми сада рекли сви можете доћи, ми то не бисмо могли и да изведемо. Има и оних који морају да се врате“, рекла је Меркелова, а дјевојчица је почела да плаче, да би канцеларка затим пошла ка њој и помазила је.

Понашање Меркелове према уплаканој палестинској дјевојчици изазвало је на друштвеним мрежама и у медијима у Њемачкој критике да је најмоћнија жена свијета дистанцирано реаговала.

Њемачки министар за интеграције Ајдан Озогуз је, међутим, данас изјавио: „Нисам лично упознат са ситуацијом у вези ове младе дјевојке, али она течно говори њемачки и види се да већ дуго живи у овој земљи. Управо зато смо у августу 2014. промијенили закон о имигрантима, како би добро интегрисани млади људи могли да добију боравишну дозволу“, пренео је лист „Шпигел“.

Портпарол градоначелника Ростока, гдје је одржана дебата и гдје живи 14-годишња Рим, изјавио је за лист „Тагес шпигел“ да власти тог града немају намјеру да протјерују дјевојчицу и њену породицу.
Агенције