Дјевојка пронашла медвједића у Херцеговини: Раја, шта да радимо са овом бебицом?

medvjedic

МОСТАР │ Неколико група на Фејсбуку објавило је вијест са фотографијама малог медвједа који је пронађен у Херцеговини, повријеђен и без присуства мајке.

Корисници друштвених мрежа су се ангажовали и у току је потрага за најбољим рјешењем за медвједића, пустити га у шуму или му наћи уточиште. Статус који је објављен на Фејсбук страници Икстрим-Спорт Сарајево видјело је и подијелило више хиљада људи и у њему се тражи свака могућа помоћ.

Дјевојка која се обратила групи за помоћ каже да ју је медвједић пратио до куће, гдје га је нахранила, али сада не зна шта тачно да ради с њим. Путем те Фацебоок групе се моли за сваки вид помоћи.

Велебитско уточиште за младе медвједе Кутерево у Хрватској, је упознато са овим случајем.

„Чули смо за случај, и тај медвјед ако је седмицу дана ту – он још зна гдје је дивљина. Може се вратити назад, и онда треба проматрати шта ће се десити. Ако се врати назад, онда му је судбина запечаћена“, казао је за Иван Црнковић из Велебитског уточишта за младе медвједе Кутерево у Хрватској.

„БиХ иначе нема прихватилиште, нити било какву сличну институцију за медвједе, те је ово прилика да се размисли о том проблему“, казао је Црнковић.

Из Велебитског уточишта су казали да су вољни за сарадњу. Црнковић је још једном подвукао да је најбоље да се медвједић врати на мјесто гдје је пронађен, да се посматра и види да ли ће се удружити са мајком поново.

У дивљини им је најбоље, јер су тамо доста паметнији него у изолацији. Уколико се буде враћао назад, каже Црнковић, медвједима у дивљини квари услове.

Што се тиче правних процедура, каже да постоје одређени протоколи, који се морају поштовати, те су у сваком случају спремни на сарадњу са БиХ за рјешење проблема.

(Независне/агенције)