Ђорђе Милићевић: Расписивање референдума без рјешења-шта послије је политички дилентатизам

IMG_5819

ТРЕБИЊЕ | „Народни демократски покрет и Савез за промјене су у потпуности незадовољни радом Суда и Тужилаштва БИХ, али је расписивање референдума о њиховом раду, без рјешења -шта након референдума – највећи степен политичког дилентатизма“, рекао је данас у Требињу Ђорђе Милићевић, потпредсједник Народног демократског покрета и замјеник министра цивилних послова БИХ.
Он је на конференцији за новинаре, коју се сазвао Градски одбор НДП Требиње, подсјетио да је 2009.године Суд БиХ изузео документацију из Окружног тужилаштва по питању Насера Орића и да од 2009. до 2014.године, када је на нивоу БИХ на власти био СНСД, „ништа није учињено по том питању“.
Са друге стране, Савезу за промјене, који је на нивоу БиХ на власти свега три мјесеца, СНСД спочитава наводну пробосанску политику“, истакао је Милићевић.
Према његовим ријечима, „од 2011. године када је почетак структуралног дијелога у правосуђу означен у медијима као највећа побједа Милорада Додика, није постигнут никакав помак“:
Од 2011. до 2015. године није дошло до побољшања рада Суда и Тужилаштва БИХ. Већ 2011. године је то била Пирова побједа Милорада Додика и само куповина времена, што се данас обистињује“, категоричан је Милићевић.

Нетранспарентно трошење средстава Фонда солидарности РС
Милићевић је на данашњој конференцији за новинаре говорио и начину трошења средстава из Фонда солидарности РС.
Управни одбор Фонда солидарности РС крајње нетранспарентно троши средства која су прикупљена од свих грађана РС, без иједног извјештаја о свом раду, односно о начину прикупљања средстава у посљедњих годину дана од када је формиран“, истакао је Милићевић.
Како наводи, једина транспарентна одлука овог фонда у задњих годину дана односи се на продужавање плаћања посебног доприноса за солидарност у износу од 30 одсто свим запосленим у РС до краја године:
„Ми у овом тренутку не знамо ни колико је средстава прикупљено нити имамо кварталне извјештаје Управног одбора Фонда солидарности упућене Влади РС, што је законска обавеза“.

Он подсјећа да је Управни одбор Фонда донио одлуку да се са 13 и по милиона KМ помогну локалне заједнице које су имале трошкове док су трајале поплаве, како би се „закрпиле рупе у буџетима“:

„Индикативно је да је Град Бањалука поднио извјештај да је утрошио 4,1 милиона KМ, док су Шамац и Добој, који су стопостотно били погођени поплавама, поднијели извјештај о свега 800, односно 700 хиљада утрошених средстава“.

Са друге стране, каже Милићевић, „Република Србија је прошле године донијела одлуку о помоћи у висини од четири милиона евра безповратних средстава за обнову привреде у поплављеним подручјима, док Управни одбор Фонда солидарности РС и Влада РС нису нашле за сходно да дају ни марку помоћи за обнову привреде на поплављеним подручјима Српске“.

Шараба: Утврдити реално стање у Електропривреди РС

Потпредсједник НДП-а и Предсједник Градског одбора НДП-а Требиње Слободан Шараба данас је рекао да ће ова странка, на сједници Народне скупштине РС 14. јула, затражити да се утврди реално стање у Електропривреди РС.

„Тражићемо да се утврди истина – је ли Електропривреда у губитку или није. Не може се донијети одлука о поскупљењу електричне енергије због спашавања стања у електроенергетском сектору и након пет дана , када до поскупљења на срећу није дошло – правити се као да ништа није било. Проблеми, ако их је било, нису нестали тек тако, ово је обмањивање јавности.“

Шараба је истакао да ће НДП тражити да Електропривреда РС плати ХЕТ-у 70 милиона KМ, колико дугује. „Покренућемо и иницијативу да електропривредна предузећа у РС сами продају струју а не преко Електропривреде, која им онда враћа средства на кашичицу“, навео је Шараба.

Он се на данашњој конференцији за штампу запитао и шта Влада РС намјерава по питању ситуације у Новотексу.

Прошла су четири мјесеца од када је саопштено да ће Влада РС купити ово предузеће, уплаћен је и аванс од 50. 000KМ, на томе се стало, изнова се продужују рокови за уплату преосталих средстава. Очигледно је за Владу РС законски рок – једино њихова ријеч. Чини се да је у питању нова предизборна прича СНСД-а, закључио је Шараба.
В.М.