До посла кроз шест пројеката Завода за запошљавање

ТРЕБИЊЕ │ Завод за запошљавање Републике Српске расписао је јавни позив за шест пројеката запошљавања и самозапошљавања, а на бесповратна средства укупне вриједности 14,6 милиона КМ незапослени са евиденције завода и послодавци моћи ће да аплицирају до 22. маја.

У заводу истичу да ће се кроз овогодишњи програм самозапошљавања и запошљавања створити услови да у Републици Српској посао нађе 4.000 особа, те да право учешћа у случају свих шест пројеката имају особе која активно траже посао и биле су на евиденцији бироа прије објављивања јавног позива.

Јавни позив за шест пројеката запошљавања и самозапошљавања Завода за запошљавање РС предстaвљен је вечерас у Градској управи свим заинтересованим незапосленим лицима и послодавцима из Требиња.

Директор Завода за запошљавање – Филијале Требиње Драган Поповић за Радио Требиње појашњава да је за први пројекат, намијењен Програму подршке запошљавању у привреди путем исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса, чија је укупна вриједност 5.000.000 КМ, а програмом се пружа финансијска подршка привредним субјектима ради одржавања постојећег нивоа запослености и креирања нових радних мјеста.

Други пројекат, додаје он, усмјерен је на Програм финансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида ВРС у 2018. години – „Заједно до посла“.

„Укупна вриједност је 1.000.000 КМ, а предвиђено је запошљавање 186 лица из ове циљне групе. Имамо три категорије: финансирање самозапошљавања дјеце погинулих бораца за 50 лица у износу од 8.000 КМ, финансирање самозапошљавања демобилисаних бораца и ратних војних инвалида ВРС за 56 лица у износу од 5.000 КМ и финансирање запошљавања код послодавца ове три категорије за 80 лица по 4.000 КМ по једном лицу“, навео је Поповић.

Он додаје да је трећи пројекат Програм запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди у 2018. години, чија је укупна вриједност 500.000 КМ.

„Овим програмом предвиђено је запошљавање и самозапошљавање 115 лица из циљне групе програма и то жена жртава породичног насиља, жена у руралним подручјима и лица којима недостаје до три године стажа осигурања за стицање услова за старосну пензију, која активно траже запослење и пријављена су на евиденцију. Финансирање самозапошљавања лица из циљне групе програма за 40 лица у износу од 5.000 КМ и финансирање запошљавања код послодаваца за 75 лица по 4.000 КМ по једном лицу“, истакао је Поповић.

Пројектом подршке запошљавању Рома у РС у 2018. години омогућене су субвенције за самозапошљавање на минимално 12 мјесеци у износу од 5.000 КМ за особе ромске националности који покрену властити бизнис, те финансирање послодавца по 6.000 КМ за сваку особу запослену на минимнално годину дана из ове популације, а укупна вриједност програма је 219.000 КМ.

Поповић наводи да је износ од 5,9 милиона КМ завод издвојио за пројекат Програм подршке запошљавању младих са ВСС у статусу приправника у 2018. години ради стицања једногодишњег радног искуства за полагање приправничког испита и самосталан рад у струци, намијењен младима са високом стручном спремом.

„Овим програмом обухваћено је суфинансирање обављања приправничког стажа за 909 лица. Планирано је финансирање пуне бруто плате за 142 дјеце погинулих бораца, плата од 500 КМ, у износу од 9.552 КМ по приправнику на годишњем нивоу и нето плате за 767 особа, плата 500 КМ, у износу од по 6.000 КМ на годишњем нивоу“, рекао је директор Завода за запошљавање – Филијале Требиње.

Посљедњи пројекат односи се на Програм обуке, доквалификације и преквалификације у 2018. години за шта је из средстава Завода за запошљавање обезбијеђено 1.000.000 КМ.

Детаљније информације за шест пројеката запошљавања и самозапошљавања можете наћи на интернет станици Завода за запошљавање РС.

Поповић за Радио Требиње каже да је у прошле двије године кроз програме подршке самозапошљавању и запошљавању, на нивоу требињске филијале, која обухвата осам општина, посао нашло 706 незапослених лица.

„На подручју града Требиња у претходне двије године кроз програме подршке самозапошљавању и запошљавању запослено је 172 лица. У прошлој години са евиденције Завода за запошљавање – Филијала Требиње избрисано је због запослености 2.726 лица, а са бироа у Требињу 1.006 лица. Тај тренд се наставља и у овој години, па је на подручју Филијале Требиње запослено 827 лица, а са бироа у Требињу је запослено 284 лица“, закључио је Поповић.

Д.М.