Do posla kroz šest projekata Zavoda za zapošljavanje

TREBINJE │ Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisao je javni poziv za šest projekata zapošljavanja i samozapošljavanja, a na bespovratna sredstva ukupne vrijednosti 14,6 miliona KM nezaposleni sa evidencije zavoda i poslodavci moći će da apliciraju do 22. maja.

U zavodu ističu da će se kroz ovogodišnji program samozapošljavanja i zapošljavanja stvoriti uslovi da u Republici Srpskoj posao nađe 4.000 osoba, te da pravo učešća u slučaju svih šest projekata imaju osobe koja aktivno traže posao i bile su na evidenciji biroa prije objavljivanja javnog poziva.

Javni poziv za šest projekata zapošljavanja i samozapošljavanja Zavoda za zapošljavanje RS predstavljen je večeras u Gradskoj upravi svim zainteresovanim nezaposlenim licima i poslodavcima iz Trebinja.

Direktor Zavoda za zapošljavanje – Filijale Trebinje Dragan Popović za Radio Trebinje pojašnjava da je za prvi projekat, namijenjen Programu podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa, čija je ukupna vrijednost 5.000.000 KM, a programom se pruža finansijska podrška privrednim subjektima radi održavanja postojećeg nivoa zaposlenosti i kreiranja novih radnih mjesta.

Drugi projekat, dodaje on, usmjeren je na Program finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS u 2018. godini – „Zajedno do posla“.

„Ukupna vrijednost je 1.000.000 KM, a predviđeno je zapošljavanje 186 lica iz ove ciljne grupe. Imamo tri kategorije: finansiranje samozapošljavanja djece poginulih boraca za 50 lica u iznosu od 8.000 KM, finansiranje samozapošljavanja demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS za 56 lica u iznosu od 5.000 KM i finansiranje zapošljavanja kod poslodavca ove tri kategorije za 80 lica po 4.000 KM po jednom licu“, naveo je Popović.

On dodaje da je treći projekat Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2018. godini, čija je ukupna vrijednost 500.000 KM.

„Ovim programom predviđeno je zapošljavanje i samozapošljavanje 115 lica iz ciljne grupe programa i to žena žrtava porodičnog nasilja, žena u ruralnim područjima i lica kojima nedostaje do tri godine staža osiguranja za sticanje uslova za starosnu penziju, koja aktivno traže zaposlenje i prijavljena su na evidenciju. Finansiranje samozapošljavanja lica iz ciljne grupe programa za 40 lica u iznosu od 5.000 KM i finansiranje zapošljavanja kod poslodavaca za 75 lica po 4.000 KM po jednom licu“, istakao je Popović.

Projektom podrške zapošljavanju Roma u RS u 2018. godini omogućene su subvencije za samozapošljavanje na minimalno 12 mjeseci u iznosu od 5.000 KM za osobe romske nacionalnosti koji pokrenu vlastiti biznis, te finansiranje poslodavca po 6.000 KM za svaku osobu zaposlenu na minimnalno godinu dana iz ove populacije, a ukupna vrijednost programa je 219.000 KM.

Popović navodi da je iznos od 5,9 miliona KM zavod izdvojio za projekat Program podrške zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika u 2018. godini radi sticanja jednogodišnjeg radnog iskustva za polaganje pripravničkog ispita i samostalan rad u struci, namijenjen mladima sa visokom stručnom spremom.

„Ovim programom obuhvaćeno je sufinansiranje obavljanja pripravničkog staža za 909 lica. Planirano je finansiranje pune bruto plate za 142 djece poginulih boraca, plata od 500 KM, u iznosu od 9.552 KM po pripravniku na godišnjem nivou i neto plate za 767 osoba, plata 500 KM, u iznosu od po 6.000 KM na godišnjem nivou“, rekao je direktor Zavoda za zapošljavanje – Filijale Trebinje.

Posljednji projekat odnosi se na Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u 2018. godini za šta je iz sredstava Zavoda za zapošljavanje obezbijeđeno 1.000.000 KM.

Detaljnije informacije za šest projekata zapošljavanja i samozapošljavanja možete naći na internet stanici Zavoda za zapošljavanje RS.

Popović za Radio Trebinje kaže da je u prošle dvije godine kroz programe podrške samozapošljavanju i zapošljavanju, na nivou trebinjske filijale, koja obuhvata osam opština, posao našlo 706 nezaposlenih lica.

„Na području grada Trebinja u prethodne dvije godine kroz programe podrške samozapošljavanju i zapošljavanju zaposleno je 172 lica. U prošloj godini sa evidencije Zavoda za zapošljavanje – Filijala Trebinje izbrisano je zbog zaposlenosti 2.726 lica, a sa biroa u Trebinju 1.006 lica. Taj trend se nastavlja i u ovoj godini, pa je na području Filijale Trebinje zaposleno 827 lica, a sa biroa u Trebinju je zaposleno 284 lica“, zaključio je Popović.

D.M.