Добра гликорегулација: Виза за добар и дуг живот дијабетичара

ТРЕБИЊЕ I Превенција хроничних компликација дијебетеса је од изузетне важности за квалитетнији и дуговјечнији живот особа које имају повишен ниво шећера у крви, истакнуто је на синоћњем предавању, које је, поводом Свјетског дана борбе против шећерне болести, одржано у Требињу.

Славица Турањанин, ендокринолог и дијабетолог Болнице Требиње је, на овом скупу, истакла за Радио Требиње да је добра гликорегулација, редовне посјете породичном љекару и савјетовалишту за дијабетес, те интернисти и ендокринологу је виза за добар и дуг живот дијабетичара са контролисаном болешћу.

Она је навела које су то најчешће и најопасније компликације дијабетеса.

„Хроничне компликације су на великим и малим крвним жилама у организму, од малих крвних жила је састављен бубрег и очно дно, па су највеће компликације на бубрезима и очима. Бубрежна инсуфицијенција води ка дијализи, а хроничне компликације на оку ретинопатији. На великим крвним жилама комликације су срчани и мождани удари и дијабетично стопало“, појаснила је за Радио Требиње Турањанин.

Она је подвукла да је наука доказала да је срце код особа са нерегулисаним дијабетесом као да га је већ захватио инфаркт и да те особе много чешће имају мождани и срчани удар, у односу на недијабетичаре.

Ендокринолог је подвукла да је дијабетес стање док се не развију компликације, а када се оне развију онда је то болест.

Миленка Михић, која је прије дванаест година постала дијабетичар каже да је шећер веома тешка, компликована и скупа болест.

„Ја сам шећер добила послије обољења кичме. Једанаести дан лежања у болници ми је утврђено да имам шећер и више га нисам могла вратити. Најефикаснији начин борбе са дијабетесом је едукација, јер хиљаду доктора није у стању излијечити шећер ако пацијент није едукован. Он треба да зна да контролише ниво шећера, да никада не прелази задњу границу“, наводи Михић.

Предавање је, у оквиру пројекта Превенције компликација дијебетеса кроз едукацију и побољшање контроле у регији Требиње 2017“ организовало Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње.

Нада Биједић, предсједник овог удружења је, такође, навела за Радио Требиње да је едукација једна од најважнијих ствари у превенцији дијебетеса и превенцији компликација дијабетеса.

„Овим предавањима желимо да подигнемо свијест грађана да није довољна само терапија и читати на интернету о дијабетесу него радити на превенцији компликације које се могу добром контролом спријечити или значајно одгодити“, навела је Биједићева.

Она је рекла да су највећи проблеми дијабетичара у Требињу тракице, без којих се не може контролисати ова болест као и мјерење гликолизираног хемоглобина.

„Дијабетес је скупа болест, не захтијева само тракице него и посебан режим исхране који је данас недостижан за већину. Чак 60 одсто наших чланова је социјално угрожено. Удружење се труди да помаже члановима са тракицама и апаратима. Највећу пажњу поклањамо дјеци“, истакла је за Радио Требиње она.

Удружење дијабетичара и заинтересованих лица Требиње има око 2.500 чланова.

Д.Р.