Dobro raspoloženje važnije od vjere i obrazovanja?

343161_1
Sigurnost je ljudima danas jednako važna kao i pre 80 godina, ali su dobro raspoloženje i slobodno vreme postali važniji od obrazovanja i vere, tvrde britanski psiholozi.
Psiholozi sa Univerziteta Bolton ponovili su društveni eksperiment od pre gotovo 80 godina u istom gradu kako bi ustanovili da li ljude i danas čine srećnim iste stvari, prenose elektronski mediji.
Pre 80 godina 226 anketiranih stanovnika Boltona je na pitanje „šta vas vas čini srećnim“ postavljeno u lokalnim novinama navelo 10 stavki, a prva tri mesta zauzeli su: sigurnost, znanje i vera.
Sendi Mekhju i Džerom Karson sa Univerziteta u Boltonu prošle godine su ponovili eksperiment i pokazalo se da je danas ljudima sigurnost i dalje među prva tri faktora sreće, a novi na spisku su dobro raspoloženje i slobodno vreme. Vera je pala na poslednje mesto savremenika.
I danas je kao i nekad sreća među vrlo važnim životnim vrednostima. Četrdeset odsto u to je verovalo pre 80 godina, a isti procenat tako misli danas. Ni u jednom periodu većina sreću nije povezala s materijalnim vrednostima ni s bogatstvom, navode stručnjaci.
B 92