Додик: Ако опозиција јасно каже да хоће референдум, он ће и бити одржан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Модричи да око капиталних питања попут референдума о Суду и Тужилаштву БиХ мора постојати потпуно политичко јединство и да ће, уколико би се опозиција у парламенту јасно изјаснила да хоће тај референдум, он и бити одржан.

Он је истакао да се у вези са одлуком о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ сада поново прави гужва.

„Да, јесмо то донијели све у нади да ће опозиција схватити да треба да будемо заједно. Сада могу да кажем, пошто ће та одлука ићи на парламент, пошто ће они покушавати да прикажу како смо ми одустали, нека опозиција каже да хоћемо да одржимо референдум о суду и тужилаштву, нека се јасно изјасне и ми ћемо остати у одлуци и одржати референдум“, рекао је Додик новинарима.

Ако опозиција буде гласала против тог референдума и не изјасни се јасно, каже Додик, елементарна ствар да нема политичког консензуса у Републици Српској око тога, доводи у позицију да се сада тренутно од тога одустане „али не никада трајно и не никада да се одрекнемо права на референдум о било ком питању“.

„Ми не треба да одустанемо од те приче да једног дана одржимо референдум. Без обзира колико неко покушавао да то прикаже цинизмом или чак слабостима, референдум треба да остане институт који треба да његујемо и да развијамо како би одлучивали о сваком националном и народно важном питању, и о Суду и Тужилаштву БиХ, и о статусу, које требамо одржати једног дана„, рекао је Додик.

Он каже да у причи о референдуму не треба бити наиван, него мора постојати потпуно политичко јединство за таква капитална питања.

„Увјерен сам да ће се у Републици Српској створити услови да се и власт и опозиција окупе у наредном времену око једног питања које ће отићи на референдум и добити комплетну плебесцитарну подршку„, рекао је Додик.

Додик је додао да је контекст најављеног референдума о независности у Каталонији потпуно другачији него у Српској.

„Овдје је контекст другачији. Видите да међународни фактор у Каталонији ћути о томе. Чак и ЕУ, чија је Шпанија чланица, тврди да је то ствар власти Мадрида и Барселоне“, рекао је Додик.

Он каже да, за разлику од БиХ, Шпанија има ресурсе да пошаље полицију, док тиме у БиХ нико не би могао ништа постићи, јер ни војска, ни полиција не би могли утицати на институције Републике Српске.

Додик каже да је у БиХ видљиво присуство међународне заједнице, која показује да она чува БиХ „снажно“.

Срна