Додик: Ангажманом почасног вода злоупотријебљене процедура

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да су ангажманом почасног вода Оружаних снага БиХ поводом обиљежавања такозваног дана државности БиХ злоупотријебљене процедуре, игнорисан рад Предсједништва као врховног команданта, те да то показује докле је спремно да иде политичко Сарајево.

Додик је изјавио Срни да 25. новембар није дан државности БиХ, како то желе приказати Бошњаци, и да је употреба почасног вода чисто кршење правила и прописа регулисаних чињеницом да је Предсједништво БиХ врховни командант.

„Немогуће је прихватити чињеницу да се почасна јединица Оружаних снага БиХ построји на тај датум који ми не прихватамо, а с друге стране да се оспори употреба те почасне јединице за Дан Републике Српске и то је нешто што ће остати проблематично. Затражићу да видим какве су процедуре“, рекао је Додик упитан да прокоментарише чињеницу да припадници Оружаних снага БиХ данас, ипак, присуствују обиљежавању такозваног дана државности БиХ на Бобовцу.

Он је истакао да Предсједништво у његовом мандату није расправљало о томе, а да је морало ако у вези са тим постоји несагаласност, као и да је већ рекао како је против употребе те јединице.

Додик је навео да су га обавијестили да је досадашње Предсједништво усвојило „неки оперативни план“ употребе почасне јединице и да то право „извлаче из тога“.

„Сматрам да је ново Предсједништво морало да о томе донесе одлуку. Оно је поново игнорисано и није било никаквих тражења од друге двојице чланова Предсједништва да се то стави на дневни ред што говори о њиховој намјери да игноришу рад Предсједништва као врховног команданта“, оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ не може да функционише на бази воље само једног или двојице чланова Предсједништва већ искључиво као колективни орган.

„25. новембар није дан државности БиХ, како то желе приказати Бошњаци, и то је савршено јасно, јер о томе никада није донесена ниједна одлука нити пропис којим је то регулисано. То је интерни акт Бошњака“, нагласио је Додик.

Он је навео да не жели да улази у све историјске чињенице које говоре о томе да то не може и никада и није био дан државности, те објаснио да је дан ЗАВНОБИХ-а директно повезан са АВНОЈ-ем, који је оспораван од Бошњака, те да то не може да буде без једне цјелине.

Коментаришући да је јавности познато да се у кабинету бошњачког члана Предсједништва БиХ налази застава непостојеће такозване Републике БиХ, Додик је рекао да је то неприхватљиво.

„То је неприхватљиво, недопустиво, али немам намјеру да нападам његов кабинет као што је он напао мој. Та ратна застава није верификована на ниову БиХ ниједном одлуком, али јесте верификована застава Републике Српске одлуком Уставног суда“, рекао је Додик.

Срна