Додик и Изетбеговић се играју мачке и миша

765-430-a300ba34544567929cc20153a7947157

 

БАЊАЛУКА/САРАЈЕВО │ После референдума и пописа, сусрет Милорада Додика и Бакира Изетбеговића постао је треће најважније политичко питање у БиХ.

Јавност БиХ данима се забавља причом ко ће кога први позвати, на чијем терену ће се састати, хоће ли разговарати очи у очи, телефоном или, пак комуницирати – мејлом. Кључни проблеми о којима намеравају да разговарају су кредит ММФ и механизам координације, око којих се месецима не може постићи договор на нивоу ентитетских влада и Савета министара БиХ.

Познаваоци прилика у БиХ сматрају да игра мачке и миша између Додика и Изетбеговића користи обојици, поготово у време када почиње борба за гласове на локалним изборима.

„Да је постојала воља за неки договор о механизму координације и сличним темама, онда би он био постигнут на нивоу на којем би и требало, а то су владе ентитета и Савет министара. Та питања о којима њих двојица намеравају да разговарају нису у надлежности председника ентитета и члана Председништва БиХ“, каже новинар Владимир Шушак.

И политички аналитичар из Мостара Славо Кукић сматра да је првенствени циљ и Додика и Изетбеговића да што више окупе своје гласачко тело и тако „предупреде евентуални пораз на локалним изборима“. Друга последица је, сматра Кукић, увођење паралелилазама у БиХ у којима нису важне институције, него „локални политички босови који нешто хоће или неће, и који то могу да чине мимо институција и наметну се као стварни уставни ауторитети“.

„Нажалост, немамо домаћи потенцијал да се та тенденција спречи. То могу да ураде само светски центри моћи, али је питање да ли су они спремни на ту врсту интервеције“ закључује Кукић.

Политички аналитичар из Бањалуке Радомир Нешковић верује да отворена питања у БиХ неће бити решена ни ако се Додик и Изетбеговић састану.

„Те ствари морају да решавају институције, а не појединци. Други проблем је што јавност веома мало зна о механизму координације и о Писму намере ММФ, тако да је о тим питањима веома тешко имати неки став“ каже Нешковић за „ЕуроБлиц“.

Истовремено, опозиционари у ФБиХ сматрају да су уцене и финансијски интереси основа односа Додика, Изетбеговића, али и Драгана Човића.

„Први ће да попусти онај ко у свему нађе финансијски интерес. Човић је ту најсигурнији, а за ову двојицу ћемо тек видети“ каже шеф Клуба посланика ДФ у Представничком дому БиХ Дамир Бећировић.

ЕуроБлиц