Додик: Отму Косово, па причају да нема промјена границе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се кандидује за члана Председништва БиХ да би у Сарајеву ојачао позицију Српске.

„Идем у Сарајево да ојачам снагу Републике Српске и у мојим ставовима неће бити никаквих калкулација. Све што будем радио биће руковођено интересима Српске и српског народа. Одлазак у Сарајево не значи никакву промјену моје политике“, рекао је Додик за „Политику“.

Подсјетивши да у Уставу БиХ пише да је она састављена од два ентитета и три конститутивна народа, Додик каже да Босна која покушава да се надреди Бањалуци никада неће успјети, те да ће се све вреијме борити против тога.

„Међународни фактор скрнави начин одлучивања, на то ће морати да забораве. Разумије се, не доводим у питање сарадњу с владама, државама и амбасадорима, али у новом филму неће гледати да ће да одлучују у име било кога“, рекао је Додик.

Он сматра да за БиХ нема важнијег питања него да се „ослободи протектората“ и додаје да су сви приједлози и радње Канцеларије високог представника били уперени против српског националног интереса у БиХ.

Додик каже и да би најбољи однос Сарајева и Бањалуке био да се разиђу и да свако има своју државу.

„Али, морамо да се патимо и патићемо се, наравно, јер мир нема цијену. Трпљење шиканирања Срба у БиХ може да се оправда само очувањем мира. Свака дестабилизација коју направи Сарајево створила би услове да Српска може да размишља о свом статусу“, навео је он.

На констатацију да је његова порука о јединству Србије и Републике Српске усталасала ситуацију и да је услиједио одговор да је архитектура граница на Балкану завршена, Додик каже да треба афирмисати принцип права народа на самоопредјељење, а да границе нису богомдане.

„Они отму Косово од Србије, нас усмјере у неуспјешну БиХ и онда причају како нема промјене границе. Наравно, то треба препусти историји и времену, у овом тренутку дјелује да нема промјене. И не тражим да се границе насилно мијењају, већ кроз договор између народа. И констелација односа ће се мијењати, свијет није исти као прије десет година, видјећемо шта ће бити за наредних десет“, поручио је Додик.

Спутњик