Додик: Прича о чланству у НАТО је озбиљна национална тема

ДРВАР │ Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је прича о чланству у НАТО озбиљна национална и народна тема која мора бити враћена у Народну скупштину Српске.

– Тамо ћемо видјети које одлуке постоје, које не, и донијећемо одлуке за ово вријеме – рекао је Додик новинарима у Дрвару након састанка са представницима Срба у Ливањском кантону.

Додик је нагласио да је најважније да се Скупштина укључи у рад по том питању и да заштити права Српске и српског народа, да се на прави начин одреде будуће активности свих који представљају Републику не само у републичким институцијама, него и у заједничким институцијама.

Коментаришући чињеницу да је Народна скупштина Републике Српске 2005. године за вријеме власти СДС-а донијела одлуку о НАТО-у, Додик је рекао да је у то вријеме чак и Русија преговарала о томе да се интегрише у тај савез и да су то била друга времена.

– Данас су нека сасвим друга времена. Ми морамо да процијенимо шта је то у интересу Срба у БиХ и треба да Срби имају увјерење и да знају да нема ниједне одлуке те врсте без наше сагласности. Консензус је неопходан о том питању – истакао је Додик.

Он је подсјетио да Република Српска нема добра искуства са НАТО-ом у прошлости, истичући да је и оно мало повјерења које би градили изгубљено чињеницом да се НАТО директно политички ставља на страну Бошњака.

– НАТО је не само војна, већ и политичка организација, и ако се сада у раној фази наших одлучивања о томе НАТО укључи на страну Бошњака, онда можете замислити шта ће бити када би БиХ била чланица НАТО-а, нико нас не би низашта питао – рекао је Додик.

Коментаришући данашњи састанак са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим, Додик је рекао да је на састанку са руским дипломатом било ријечи и о питању НАТО-а, а примарно о односима Српске и Русије.

Предсједник Српске рекао је да је захвалио Иванцову за то што је Русија приликом исплате клириншког дуга направила преседан јер је БиХ, увјерен је због Републике Српске, дозначила новац, а не робу, као што је то био случај са другим земљама.

Он је навео да је Иванцова упознао о томе да је правосуђе на нивоу БиХ креирано да би било против Републике Српске и српских националних и државних интереса, што се показује у сваком питању.

Додик је истакао да је немогуће прихватити посљедњу одлуку Уставног суда БиХ у вези са књижењем војне имовине на локацији „Велики Жеп“ јер је та одлука неуставна, без обзира шта о томе мислили поједини амбасадори.

– Они рачунају да ће донијети одлуку, а да ће Запад натјерати Српску да то уради. Мислим да је то вријеме прошло – рекао је Додик.

Он је додао да је желио да каже Иванцову, али и другим амбасадорима који желе да се састану, о томе како Република Српска мисли да се бори против тога.

– Ми Срби морамо да схватимо да је нама највећа опасност Сарајево и правосуђе БиХ и креирање неправних одлука као што је то некад радио Педи Ешдаун и неки други високи представници – поручио је Додик.

Предсједник Српске сматра непримјереним да се било који амбасадор, па био то и амерички мијеша у рад правосуђа БиХ.

На питање новинара да прокоментарише изјаву амбасадора САД у БиХ Морин Кормак да јој је „веома драго што је Уставни суд БиХ донио одлуку о начину књижења војне имовине у БиХ“, Додик је рекао да не зна шта њој има да буде драго када је она утицала на њено доношење.

 

– То је непримјерено. Нигдје у свијету нема да се амбасадор мијеша у рад правосуђа и зато ова земља никада неће имати напретка са оваквим каква је америчка амбасадорка – оцијенио је Додик.

Он је рекао да судије долазе у Амбасаду САД и ту им се каже каква одлука треба да буде и они је такву и донесу.

– Кормакова се мијеша и у унутрашње послове, у правосуђе, у рад Високог судског и тужилачког савјета, у креирање судских одлука, она говори ко ће бити шта у БиХ и како ће се понашати – истакао је Додик.

Подсјетивши да је амерички предсједник Доналд Трамп, након што је изабран на ту функцију, рекао да се САД неће мијешати у унутрашња питања других земаља, Додик је нагласио да му није јасно шта онда ради и кога слуша Кормакова.

– Кога они овдје у Амбасади слушају и шта раде и кога ми онда да поштујемо – предсједника Трампа или амабасадорку која ради мимо његових ставова – упитао је Додик.

СРНА