Додик: Први потез у Сарајеву биће постављање Кустурице за савјетника

Актуелни предсједник Републике Српске и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће му први потез у Сарајеву бити именовање редитеља Емира Кустурице за савјетника.

Он је у интервјуу за данашње Вечерње новости рекао и да ће му међу првим потезима бити измјена Пословника Предсједништва БиХ, али и постављање заставе Републике Српске у зграду Предсједништва.

– Мој базични кабинет као српског члана Предсједниства биће у Источном Сарајеву, у Аднминистративном центру Републике Српске. Ту ћу обављати своје дужности. Када буду састанци у Предсједништву БИХ, видјећемо. Ако не буде застава Републике Српске у Предсједништву, сједнице ћемо одржавати путем линка – рекао је Додик.

Упитан да ли очекује притисак друга два члана Предсједништва по питању чланства БиХ у НАТО, Додик је рекао да од тога нема ништа, односно да долази у обзир сарадња путем Партнерства за мир.

Он је додао и да намјерава да предложи осталим чановима Предсједништва одлуку да затраже од ЕУ да БиХ добије статус кандидата без обзира на стање у њој, јер би тај статус „умногоме стабилизовао стање“.

– Ово је прилика за ЕУ да покаже да се залажу да БиХ буде дио ЕУ. Ово треба да се гледа као молба, а не уцјена – закључио је Додик.

Говорећи о честитки коју је након избора добио од предсједника Србије Александра Вучића, Додик је рекао да му је он поручио да Република Српска и Србија граде још боље односе, као и Србија и БиХ.

– Радујем се томе да БиХ и Србија граде боље односе. БиХ није Сарајево и то свима мора бити јасно. Исто тако БиХ није један члан Предсједништва – рекао је Додик.

РТРС