Dodik: Referendum o statusu Srpske moguć 2018. godine

snsd-sabor4

ISTOČNO SARAJEVO | Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih elemenata stabilizacije i uvažavanja stavova Republike Srpske, te vraćanja njenih nadležnosti u skladu sa Ustavom BiH, u 2018. godini biti predloženo Narodnoj skupštini da raspiše obavezan referendum o statusu Srpske.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, po završetku 5. Sabora SNSD-a, istakao da će prijedlog na referendumu biti samostalna država Republika Srpska.

“Ustav i zakon Republike Srpske predviđaju referendum i to je dovoljno, jer mi ne provodimo referendum na nivou BiH, nego na nivou Republike Srpske. Ostavićemo jedan period prilagođavanja za to i ako se to ne desi, SNSD poziva i nevladin i vladin sektor i opoziciju i sve druge da se objedinimo oko tog puta Republike Srpske”, pojasnio je Dodik.

On je naglasio da Srpska ne spori ono što pripada BiH, ali ono što pripada Srpskoj mora da bude vraćeno ili na drugačiji način uređeno.

Prema njegovim riječima, ovo je stav SNSD-a koji je iznesen u Deklaraciji “Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost”, usvojenoj danas na stranačkom saboru u Istočnom Sarajevu, oko kojeg mogu da se okupe i druge stranke i nevladine organizacije.

“Mnogi su mislili da ćemo mi od toga odustati sada kada su neki drugi došli u zajedničke institucije”, rekao je Dodik.

On je najavio da će krajem 2017. godine biti održana konvencija SNSD-a na kojoj će biti ocijenjeno da li je počeo proces uvažavanja stavova Republike Srpske i šta će biti predloženo Narodnoj skupštini Srpske.

Dodik je pojasnio da je ovo Deklaracija SNSD-a, ali da može da okupi i druge političke partije, te da nije predviđeno i da nema potrebe da bude usvojena u Narodnoj skupštini Srpske.

“Deklaracijom o samostalnoj i slobodnoj Srpskoj jasno smo se opredijelili da želimo da gradimo svoj status u okviru BiH, ali je očigledno da je ignorisan naš dejtonski status”, istakao j Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne može da prihvati da se raznim pričama o reformama jača centralizacija BiH, a razvlašćuje Srpska.

On ističe da mjerljive rezultate za uvažavanje interesa Srpske do 2017. godine određuje Ustav u kojem piše kojih je devet ovlaštenja, a šta je nadležnost Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je mnoge nadležnosti BiH, koje ne predviđa Ustav BiH, nametnuo bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

Prema njegovim riječima, ukoliko se proces sudova i tužilaštava na nivou BiH ne prilagodi ustavnoj poziciji BiH, onda nema dogovora, jer je sadašnja situacija neodrživa.

“Visokog sudskog i tužilačkog savjeta nema nigdje u Ustavu BiH, a Suda i Tužilaštva BiH nema nigdje u nadležnostima BiH. Tu su i ovlaštenja koja je Ustavni sud BiH sam sebi pribavio. Prekršen je Ustav da nakon pet-šest godina bude ukinuto prisustvo stranaca u Ustavnom sudu BiH. Oni i danas, nakon 20 godina, sjede u Ustavnom sudu BiH”, pojasnio je Dodik.

On je najavio da će biti pokrenuto niz inicijativa, a jedna od njih je završna analiza koliko BiH košta i koliko je neproduktivna, ne samo za Republiku Srpsku nego za sve u BiH.

“Predložićemo neku drugu organizaciju BiH. Hoćemo primjenu čistog slova Ustava BiH i to je najbolje za BiH. Mi pretendujemo samostalnu Srpsku u okviru dejtonske BiH što se tiče nadležnosti. Ako to nije moguće, sasvim je normalno da 2018. godine kažemo da mi ovdje više ne možemo biti”, poručio je Dodik.

Ističući da je Republika Srpska unijela svoj politički sistem i svoju teritoriju u BiH, Dodik je upitao zašto je Srpska potpisnik svih aneksa Dejtonskog sporazuma ako nije faktor i subjekat.

“U Ustavu piše da samo strane mogu da dogovaraju povećanje zajedničkih nadležnosti na nivou BiH, a definisano je da su strane isključivo Republika Srpska i Federacija BiH”, podsjetio je Dodik.

Dodik, koji je danas ponovo izabran za predsjednika SNSD-a, poručio je da BiH, da bi bila evropska, prvo mora biti Dejtonska i da nema evropske BiH bez dejtonske.

“BiH je sada antidejtonska, a samo je Dejtonski sporazum okvir u kojem se BiH može kretati. Nikakve promjene političkog sistema ne mogu da idu nauštrb postignutih nadležnosti koje imaju niži nivoi vlasti, prije svega entiteti”, kategoričan je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima jasnu odgovornost na evropskom putu i ako ona ne bude vidljiva i ne bude pitana na evropskom putu neće biti tog puta.

Navodeći da je na današnjem saboru SNSD-a usvojena i Deklaracija o ekonomskom razvoju, Dodik je rekao da su reforme koje je ova stranka kao najodgovornija za vlast u Srpskoj počela da provodi njeno vlasništvo, kao i njenih članova.

Predsjednik SNSD-a podsjetio je da je na današnjem saboru usvojena i Deklaracija o antifašizmu.

“Zato smo danas morali, kada mnogi hoće da prekroje istoriju na način da kao istorijski gubitnici i nosioci fašističkih ideja širom Evrope, pa i na ovom prostoru, pribave sebi nepravedno privilegije, da kažemo gdje se baštinio antifašizam na ovim prostorima i da smo sljedbenici tog antifašističkog procesa”, naglasio je Dodik.
ATV