Додик у посјети Хиландару; Влада уплатила 100.000 КМ помоћи манастиру

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетиће данас манастир Хиландар на Светој Гори, најављено је из кабинета предсједника Српске.

Влада Републике Српске уплатила је јуче 100.000 КМ помоћи манастиру Хиландар, за санирање штете коју је овај манастир претрпио усљед снажног невремена претходних дана.

Хиландар, који је основан у 12. вијеку, представља једно од најзначајнијих средишта српске културе и духовности, у коме је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака.

На рушевинама старијег манастира 1198. године основали су га монаси изузетног угледа, бивши велики жупан Стефан Немања и његов најмлађи син Растко, који су створили самосталну средњовековну државу и аутокефалну Српску цркву.

У дугој историји Србије, његови монаси су играли значајну улогу, јер су блиске везе њиховог манастира са матичном земљом остале трајне.

Света царска српска лавра Хиландар је и данас важно мјесто ходочашћа и представља најбогатију ризницу и архив средњовјековног насљеђа српског народа. Манастир је без прекида настањен од 12. вијека и данас броји више од 50 монаха.

У снажном невремену које је захватило Грчку 26. јуна манастир Хиландар није био угрожен, нити оштећен.

Усљед обилних падавина које су трајале неколико часова, на манастирском имању настали су велики бујични потоци. Посебно је набујао хиландарски поток који је већи дио године потпуно сув. Вода се разлила на више мјеста и на кратко прекинула пут до мора, које је удаљено око 2,5 километара од манастира.

На том потезу налазе се Пирг краља Милутина из 14. вијека, економија, виноград, винарија и стари Манастир Светог Василија, који нису претрпјели никакву штету.

РТРС