Додиков авантуризам угрожава Српску

371954_1

БАЊАЛУКА │ Предсједник Српске демократске странке Младен Босић је изјавио да због политичког авантуризма Милорада Додика Република Српска може бити оптужена за рушење Дејтонског споразума што може довести до посљедица по Српску и њен народ.

Босић каже да СДС сматра да је политичка стабилност стварни интерес Републике Српске и да економска питања и стварање услова за бољи живот људи требају бити стављени у први план.

Истакао је да се због борбе за јефтине политичке поене и политике гурања прста у око другима у страну стављају стварни проблеми.

„Ја сам желио да покренем тему зашто ми плаћамо највишу цијену мобилне телефоније и зашто су код нас највеће камате у банкама и зашто држава не заштити своје грађене, а ту мислим на све нивое власти“, казао је Босић, који је и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, додајући да је потребно да на овим просторима дође до промјене политичке филозофије и менталитета.

Коментаришући Додикову изјаву да се спрема за коначан обрачун са опозицијом и њеним представницима у заједничких органима БиХ, Босић каже да Додик живи на политици конфликата и да је то константа његове политике што је неспојиво с функцијом предсједника Републике Српске.

„Такво понашање показује његову немогућност да обезбиједи политичко јединство. Он није у стању да, као што је то у најкритичнијим тренутцима урадила Српска демократска странка, обезбиједи јединство српског народа. Он ради управо супротно“, казао је Босић, додајући да за постизање јединства не морају сви бити иста странка и мислити исто.

Босић је рекао да је Додик много пута нарушио интересе Републике Српске, наглашавајући његову улогу у преносу надлежности са Републике Српске на БиХ.

„Ја никад нисам донио одлуку или дигао руку за нешто што је било против интереса Републике Српске, нити сам подржао неки пренос надлежности. Додик је био главни политички фактор и осовина када су се преносиле надлежности. Он је један од заслужних због тога што је Брчко извучено из Републике Српске, а одлука је донесена у вријеме када је он био премијер. Тада је он тврдио да ако он и СЛОГА не буду у власти да ће Република Српска изгубити Брчко“, подсјетио је Босић, додајући да су они својом политиком допринијели да се створи клима за такву одлуку.

Коментаришући одлуку Уставног суда о неуставности Дана Републике Српске Босић је рекао да је овај суд том одлуком показао да није кредибилан, истичући да нико не можете очекивати да ће цијелом народу наметнути одлуку када ће нешто славити.

„Умјесто да причамо о неким стварним проблемима као што је ситуација око традиционалне трговине с Хрватском овде се говори о одлуци Уставног суда. Та одлука је већ сада имала веома лошу посљедицу. Додик је то покушао искористи како повод за даље заоштравање односа и добијање политичких поена“, истакао је Босић.

Лидер СДС-а је указао на неопходност борбе против криминала и корупције истичући да без тога не може бити напретка.

„Како ће се развијати привреда у условима гђе не влада правна држава и гђе су једни повлаштени у односу на друге“, упитао је Босић.

Говорећи о могућности за одржавање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Босић је рекао да има већ мјесец дана како су се створили услови да он буде проведен.

„Догађа се оно што смо очекивали и Додик покушава да захваљујући одлуци Народне скупштине Републике Српске извуче нешто за себе. Он референдум не проводи не би ли му неко нешто понудио за узврат да га не проведе. Сви услови за референдум постоје, али питање је шта ће бити посљедице“, говори Босић.

Он је поставио питање шта ће бити дан посље референдума, наглашавајући да таква политика Републику Српску води у даљу изолацију.

„Тај референдум ће бити проглашен као чин рушења Дејтонског споразума. Ако идете на тај корак морате обезбиједити нечију подршку и ја сам очекивао да је Додик бар од Србије добити подршку за тај потез, али сада је јасно да ње никада није ни било“, наводи лидер СДС-а.

Кометаришући економску ситуацију у Српској Босић каже да власт упорно пориче проблеме.

„Додик је прошле седмице изјавио да се боље живи у Републици Српској него у Њемачкој. Они и даље поричу било какав проблем, а да би се нешто ријешило морамо рећи ово је проблем и морамо га ријешти“, истакао је Босић.
БНТВ