Договор око кредита ММФ-а и механизма координације иде на провјеру

20160731193211_381179

ИСТОЧНО САРАЈЕВО/САРАЈЕВО │ Мирко Шаровић, министар спољње трговине и економских односа БиХ и замјеник предсједавајућег Вијећа министара БиХ, рекао је данас да Вијеће министара БиХ нити је разговарало, а ни усвајало Мехнизам координације, нити Писмо намјере.

То није било на дневном реду. Могу да изнесем свој лични став и да кажем да ћемо ми из Савеза за промјене да видимо на шта је предсједник СНСД-а Милорад Додик у јучерашњем разговорима пристао“, рекао је Шаровић.

Он је додао да је очито да је Додик под притиском за добијање потписаног Писма намјере морао да изврши одређене уступке, другој, односно трећој страни, напоменувши да ће за СзП бити неприхватљиво уколико ти уступци буду на штету РС.

„Видјећемо, не можемо унапријед ништа да говоримо. Уколико се ради о једноставној размјени докумената који су на неки начин били усаглашени, то је у тој варијанти за нас прихватљиво, али су стране уцјењивале једна другу о овом документу“, каже Шаровић

Истиче да ће свакако по том питању имати резерву уколико су вршене значајне корекције документа, који су до сада усаглашени, али да ће то бити предмет разговора наредних дана у оквиру страначких разговора и разговора коалиције.

На јучерашњем састанку званичника РС и БиХ у Источном Сарајеву постигнут је договор о механизму координације и потписано је Писмо намјере за кредитни аранжман са Међународним монетарним фондон (ММФ) које је већ упућено у Вашингтон.

Договор, којим ће европски пут БиХ бити одблокиран, постигнут је након четворочасовног састанка у мотелу „Барка“ у Бутмиру, који је сазвао шеф делегације Европске уније у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, а којем су присуствовали Милорад Додик, предсједник РС и лидер СНСД-а, Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СДА, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, Жељка Цвијановић, премијерка РС и Фадил Новалић, премијер Федерације, који је стигао последњи како би се на лицу мјеста потписало Писмо намјере према ММФ-у.

Човић: Споран договор у вези са механизмом координације

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да се не слаже са договором између предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Човић је за ТВ Н1 изјавио да се нема више шта разговарати када је ријеч о о договору у вези са кредитним аранжманом ММФ-а. Проблем је, како каже Човић, када је ријеч о механизму координације.

Према ономе што сам ја видио да су усагласили, то може бити добар договор двије странке, али никако договор који може проћи на Савјету министара БиХ, јер имам осјећај да је Изетбеговић прихватио да се у споразум унесу неки елементи за које смо се у петак договорили да су неприхватљиви“, навео је Човић.

Према његовим ријечима, ни у једној варијанти се не може правити договор, а да се изузму кантони из начина координације у складу са уставним овлаштењима.

Извор: Независне новине