Договор постигнут – Раднице прекинуле штрајк

radnice bileca
БИЛЕЋА | Раднице билећке текстилне индустрије „Никола Тесла“, које су у штрајку већ неколико дана, од сутра почињу да раде јер је постигнут договор да им буде уплаћен дио заостале мајске плате.Након вишечасовних разговора са радницима и представницима Синдиката коже и обуће Републике Српске, директор предузећа „Никола Тесла“ Душан Вјештица изјавио је да је договор постигнут, а као разлог за неипсплаћивања дијела мајске плате навео је лошу продуктивност тог мјесеца.

„Продуктивност је претходних мјесеци била на адекватном нивоу и плате су редовно исплаћиване“, рекао је Вјештица и додао да је исплаћено девет плата и исто толико топлих оброка.

Он је изразио наду да ће се надокнадити оно што је пропуштено у производњи, подсјећајући да је потребно на мјесечном нивоу урадити 25.000 комада одјевних предмета да би фабрика функционисала, а да је у мају сашивено 15.000 комада, што је, како каже, био озбиљан проблем.

„Мислим да за овако лошу продуктивност има више разлога и проблема које ћемо рјешавати“, рекао је Вјештица.

Он је додао да купац – њемачки партнер „Штајман“ измирује редовно обавезе и да су задовољни постигнутим квалитетом и радом овдашњих радница.

Вјештица је подсјетио да су уплаћени и сви доприноси за 2014. годину, напомињући да нису могли више јер су наслиједили крајем прошле године, када су преузели фабрику, неплаћене обавезе од претходног руководства, али да настављају даље са уплатом за ову годину.

Предсједник Синдиката коже и убуће Републике Српске Данко Ружић напоменуо је да су се раднице у Билећи 22. јуна синдикално организовале да би заштитиле своја права.

Он је поновио да је договорено да радницама до сутра буде исплаћено по 100 КМ, а до 19. јула преостала половина неисплаћене мајске плате, додајући да су инсистирали да до 1. августа менаџмент фирме представи начин рјешавања проблема, са акцентом на уплату пореза и доприноса.

„Овдје је велики проблем и организација посла и врло тешко је руководити из Бањалуке, а у Билећи се одвија процес производње„, рекао је Ружић.

Предсједник Синдиката текстилног предузећа „Никола Тесла“ Милена Вукаловић каже да су раднице одлучиле да ступе у производне погоне јер им је обећано да ће до сутра бити исплаћено по 100 КМ, а за десетак дана преостали дио неисплаћене плате.

„Постепено ћемо рјешавати преостале проблеме, како се овакве ситуације не би више дешавале“, каже Вукаловићева и додаје да се не може радити без плате.
Према њеним ријечима, мјесечна плата је око 400 КМ.

На састанку је договорено да предузеће повуче дисциплинске поступке које је покренуло против осам радника због ступања у штрајк, као и да сљедећа плата буде исплаћена до 1. августа.

У штрајк нису ступиле све раднице.
Срна