Doktori odlaze u zapadnu Evropu

Doktorica-ilustracijaBEČ | Više od 800 ljekara emigriralo je iz Hrvatske, dok je iz Srbije za godinu dana otišlo oko 500 doktora, a slično je i u BiH – navodi bečki „Standard“.
U tekstu „Bijeg ljekara ugrožava zdravstvene sisteme na Balkanu“, list prenosi da je situacija u zemljama Balkana ozbiljna i da hiljade doktora odlazi u zapadnu Evropu.
Ljekari koji odlaze iz Hrvatske, u prosjeku, imaju 40 godina. Odlaze čak i vrhunski specijalisti, a svi zajedno govore da žele bolje plate, da žele da napreduju i ostvare karijere, kao i da rade na najsavremenijim aparatima…
U Srbiji je situacija slična, a isto je i u BiH.
„Prijeti nam kolaps zdravstvenog sistema“, tvrdi predsjednik sarajevske Ljekarske komore Harun Drljević.
Samo u prošloj godini oko 600 zdravstvenih radnika iz BiH otišlo je na rad u Njemačku – pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje.
„Standard“ piše da u Bugarskoj 80 odsto studenata medicine planira da, nakon što dobije diplome, emigrira na zapad EU, pokazuje anketa iz prošle godine.
Ljekari naše odlaze u NJemačku, Austriju i skandinavske zemlje, a za sada je najgore prošla Rumunija, koju je napustilo 2.500 ljekara, pa odavno ima značajan manjak zaposlenih u zdravstvenom sistemu.
„Standard“ navodi da 20 hiljada ljekara u Hrvatskoj ima prosječnu platu od 5.200 kuna, odnosno nešto manje od 700 evra, a slabo su plaćeni i ljekari u BiH, Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.
Njemačke bolnice novopridošlim ljekarima kao početnu platu nude /neto/ 2.200 evra.
Srna