Документи пучиста откривају: Планирано хапшење или убиство Ердогана

333

ИСТАНБУЛ/ БРИСЕЛ │ Ал џазира је дошла у посјед докумената који откривају да су особе које су учествовале у покушају војног удара у Турској планирале ухапсити или убити предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

У препискама које су пучисти водили путем сервиса за поруке „Вот’с ап“ налазе се детаљи о уклањању турског предсједника и имена 80 званичника који су требали да преузму власт након војног удара.

Такође, садрже инструкције војним снагама да отворе ватру на полицијске службенике који би пружали отпор.

Из њих се може и видјети да су међусобно комуницирале већином вође удара који су преносили наредбе даље, као и повратне информације.

Удар је требао почети касније, односно у три ујутро, али чини се да су информације процуриле и да су били принуђени кренути раније.

Директор Ал џазириног уреда у Истанбулу је потврдио да су три хеликоптера са 40 припадника специјалних снага упала у хотел у Мармарису, гдје је одсједао турски предсједник, а војници су га, према наводима из заплијењених документа, требали ухапсити или убити.

Међутим, Ердоган је напустио хотел приватним хеликоптером пола сата прије доласка одметнутих војника.

Главни вођа покушаја удара био је генерал који је био командант ваздусних снага до 2015.

Хан: Турска влада унапријед припремила листу за отпуштање

Брзо отпуштање судија и других осумњичених за завјеру против турске владе, послије неуспелог покушаја пуча, знак је да је влада унапријед припремила ту листу, изјавио је данас комесар ЕУ за преговоре о проширењу и политику сусједства Јоханес Хан.

111

„У најмању руку изгледа као да је нешто унапријед припремљено. Спискови су доступни, што показује да су припремљени како би се у одређеном тренутку искористили… Веома сам забринут. Управо смо се тога и плашили“, рекао је Хан, преноси Ројтерс.

Послије неуспјелог покушаја пуча у ноћи између петка и суботе, турске власти су у недјељу смјениле око 3.000 осумњичених пучиста, од високих војних команданата до припадника пјешадије, и исто толики број судија и тужилаца, подсјећа британска агенција.

Турска: Смијењено 8.000 полицајаца

Турска је смијенила 8.000 полицајаца широм земље, укључујући градове Истанбул и Анкару, због наводних веза са неуспјелим војним ударом, рекао је безбједносни званичник.

Смјене су услиједиле након неуспјелог војног удара за који Влада криви „паралелну државу“, коју води муслимански свештеник Фетулах Гулен, који живи у егзилу.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган издао је наредбу да борбени авиони „Ф-16“ патролирају турским ваздушним простором у цијелој земљи, пренијела је Анадолија.

Турска се данас полако враћа у нормалу након покушаја војног удара 15. јула увече, наводи АП.

У међувремену, саудијске власти ухапсиле су турског војног аташеа у Кувајту, док је био на аеродрому у источном граду Дамаму.

Агенције/Независне новине