Дому здравља у Љубињу санитетско возило од Швеђана

ЉУБИЊЕ │ Дом здравља у Љубињу добио је данас возило хитне помоћи, донација Шведске, које ће омогућити брже и квалитетније пружање помоћи становништву у удаљеним сеоским подручјима.

Новац за набавку возила прикупљен је захваљујући Ратку Рупару, Херцеговцу који живи у Шведској, и његовим пријатељима из тамошњих удружења.

Директор Дома здравља Љубиње Свјетлана Војичић захвалила је за донацију и истакла њен значај с обзиром на разуђеност општине и старију популацију становништва.

„Има много лошег макадамског пута, а села су удаљена, тако да нам је недостајало једно овако возило које ће без проблема, и у зимским условима, брже долазити до пацијената. То истовремено подразумијева и квалитетнују здравстену помоћ“, истакла је Војичићева.

Она је додала да Дом здравља располаже са два возила од којих је једно кориштено за превоз пацијената на дијализу, а друго за хитне случајеве.

Војичићева је напоменула да ће добити и дефибрилатор за срце.

Начелник општине Љубиње Дарко Крунић захвалио је за вриједну донацију, те додао да ће општина сносити трошкове неопходне медицинске опреме за то возило и његове регистрације.

Ратко Рупар је истакао да није био проблем скупити новац, већ довести возило због удаљености од око 3.000 километара.

Рупар, који је рођен на Поплатима код Стоца, каже да су слично возило прије неколико година донирали Дому здравља у Стоцу.

Он је додао да имају вољу да и даље помажу овој херцеговачкој општини чији представници само треба да кандидују шта им је неопходно.

„Мислио сам да покренем иницијативу да се између Љубиња и Стоца отвори Фабрика намјештаја `ИКЕА`. То би било много добро да Херцеговину и окружење“, истакао је Рупар.

Он је додао да ће радити на реализацији те идеје, али да још ништа не жели конкретно да обећава.

Његов колега из Шведске Свен Вест каже да му је циљ да возило послужи свим народима без обзира на вјеру и нацију, те је напоменуо да су спремни да упуте и друге видове помоћи на подручје Херцеговине.

Радио Требиње