Доња Градина, обиљежавање 75 година од страдања у Јасеновцу

765-430-b4d73eb41b9e9248033716c0bb65d7a1

У Спомен подручју Доња Градина у Републици Српској обележава се 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу. На комеморативном скупу говориће премијер Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик

Премијер Александар Вучић присуствоваће обележавању 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац.

Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу с медијима, тај комеморативни скуп ће бити одржан у Доњој Градини, у Републици Српској.

Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије саопштио је раније да ће се, у Спомен подручју Доња Градина, након историјског часа и рецитала, скупу обратити Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Комеморативном програму ће присуствовати представници Влада Србије и РС, скупштина Србије и Српске, Српске православне цркве, Савеза јеврејских општина, ромске националне мањине, многобројна удружења и грађани, саопштио је Одбор.

Доња Градина била је део система усташких концентрационих логора, чије је средиште било у Јасеновцу, у Хрватској, који је основан 21. августа 1941. године.

Након више неуспешних покушаја пробоја из логора, преостали логораши су 22. априла 1945. учинили још један напад који је донео слободу мањем броју њих.

Танјуг