Dragan Vučetić osumnjičen za milionsku zloupotrebu

vucetic
BANJA LUKA | Policija u RS-u podnijela je Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj protiv bivšeg v.d. direktora preduzeća „Nikola Tesla“ iz Banje Luke Dragana Vučetića zbog osnova sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću nanio štetu od 1.104.878 KM.

U policiji tvrde da Vučetić nije dostupan policiji, a MUPRS-a je raspisao potragu za njim.

Zamjenik načelnika Uprave kriminalističke policije MUPRS-a Nedeljko Lubura rekao je na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci da se osumnjičeni, čije je naveo inicijale, tereti da je ova krivična djela počinilo od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine i na taj način omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi pravnoj osobi „Nikola Tesla GMBH“ Keln, Njemačka, od 500.175 KM.

Šef Jedinice za privredni kriminalitet u MUPRS-a Predrag Ždrale je dodao i da je V.D. protivpravnu imovinsku korist steklo tako što je po projektu „Elektromobil“ izvršilo isporuku robe i usluga preduzeću „Nikola Tesla GMBH“ Keln, a istovremeno preduzeće „Nikola Tesla“ Banja Luka opteretio obavezom izdajući mjenice u njihovo ime i na njihov teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna ispuniti preuzete obaveze.

Na taj način uzrokovao je štetu u vidu prekomjerne zaduženosti i izglednih tužbi po osnovu neizmirenih potraživanja poslovnih subjekata, od čega su potraživanja obezbijeđena mjenicama u visini od 706.000 KM, a preduzeću „Nikola Tesla“ Keln ostvario imovinsku korist od 500.000 KM.

Ždrale je dodao da je ovom poslovnom prevarom izvršen dalji transfer novca tako da ukupan iznos štete iznosi više od 1,1 milion KM.

Vučetić je bio odgovorna osoba u oba pravna subjekta.

On je protivno Statutu i odluci Vlade RS-a kao većinskog vlasnika „Nikole Tesle“ iz Banje Luke osnovao istoimeno preduzeće u Njemačkoj, čiji je „Nikola Tesla“ iz Banja Luke većinski vlasnik s osnivačkim ulogom od 25.000 eura.

Mediji u RS su ranije pisali da se Dragan Vučetić, bivši savjetnik za investicije predsjednika Republike Srpske i bivši direktor javnog preduzeća „Nikola Tesla“, za koje je Republike Srpske garantovala kredit od 12 miliona KM, odrekao državljanstva BiH još 2010. godine i uzeo njemačko državljanstvo.

Odricanjem od državljanstva onemogućeno je eventualno procesuiranje Vučetića jer je on sada državljanin Njemačke.

Tri godine poslije njegovog odbacivanja pasoša BH, Republika Srpska je za firmu „Nikola Tesla“ koju je Vučetić vodio, garantovala vraćanje 12 miliona KM kredita.

Vlada RS je 2012. godine Vučetića postavila za direktora tada novoosnovanog državnog preduzeća „Nikola Tesla“ koje je trebalo da „zaposli 2.000 radnika“ u tekstilnoj industriji i „preporoditi Hercegovinu“, ali sve je na kraju ostalo na „praznoj priči“.

Preduzeće je napravilo milionske gubitke, Investiciono-razvojna banka RS je Vučetiću dala kredit od pet miliona KM, a radnici u Bileći su mjesecima štrajkovali zbog neisplaćenih plata.

Vlada je 25. marta prošle godine smijenila Vučetića sa direktorske pozicije u preduzeću „Nikola Tesla“, a opozicija u RS mjesecima traži da neko odgovora zbog zloupotreba u ovom slučaju.

Vijesti.ba/Fena