Drug, državnik, diktator: Tito na listi najvećih masovnih ubica?!

josip-broz-tito-658x381
Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Jugoslavije i Komunističke partije, umro je na današnji dan prije 35 godina. Tito je umro u Ljubljani, a sahranjen je u Kući cvijeća u Beogradu. Sve do danas za jedne je ostao neprikosnoveni voljeni vođa, a za druge diktator čiji je život prepun kontroverzi.
Tito je rođen 7. maja 1892. u Kumrovcu, zvanični je podatak u njegovoj biografiji, mada se u brojnim tekstovima i on dovodi u pitanje. Jedan od datuma koji se često spominjao je 25. maj iste godine. Ovaj posljednji se u bivšoj zajedničkoj zemlji obilježavao kao Dan mladosti.
Radnik, sindikalac, robijaš, komunista, državnik, vođa… Biografija Josipa Broza Tita prepuna je podataka koji su dovoljni za nekoliko života. Lik i djelo doživotnog predsjednika Jugoslavije i danas su predmet divljenja među velikim dijelom stanovništva na Balkanu. Naročito je to, u odnosu na sve bivše republike, izraženo u Bosni i Hercegovini, dok su u nekim drugim državama poput njegove rodne Hrvatske i Slovenije, odakle je porijeklom njegova majka, spomenici Titu uklanjani sa trgova, a ulicama koje su nosile njegovo ime su mijenjana imena.
Nesumnjivo je da je Tito značajna istorijska ličnost, ne samo za prostore na kojima živimo, nego i u svjetskim razmjerama. O tome da li je negativna ili pozitivna, čini se nikada se neće postići saglasnost.
Britanski Daily Mail nedavno je sastavio listu najvećih masovnih ubica 20. stoljeća. na tu su listu svrstali i njega. Na vrhu liste su komunistički diktatori Mao Ce Tung i Josif Staljin, na trećem mjestu je Adolf Hitler, a Tita je Daily Mail uvrstio na 13. mjesto.
Tito i komunistički režim u Jugoslaviji, opšte je poznato, nisu imali milosti prema političkim neistomišljenicima. Brojna su svjedočanstva o tome kako su skončali oni koji nisu bili po volji Titu i Partiji. Likvidirani su, kako u zemlji, tako i širom svijeta, a kroz Goli otok kao zloglasni logor za takve, od 1949. do 1956. godine prošlo je više od 16.000 ljudi. Daily Mail, prema njihovim podacima koje svakako treba uzeti s rezervom, navodi da je Tito odgovoran za smrt 570.000 ljudi, mahom političkih protivnika.
Agencije