Другостепена пресуда стиже тек за три године

karadzic

 

ХАГ │ Другостепену пресуду Апелационог већа Хашког суда реално је очекивати тек за три године, рекао је Петронијевић, адвокат Радована Караџића, који је осуђен на 40 година затвора.

Караџићева одбрана већ је почела да ради на жалби на пресуду, навео је Петронијевић за „Вечерње новости“, додајући да је првостепена пресуда најобимнија у историји суда у Хагу и да ће одбрана тражити продужење рока за најаву жалбе за више од 30 дана.

Петронијевић наводи и да је рок да суд одобри жалбу такође 30 дана, а потом ће одбрана имати рок од нових 75 дана.

„Вероватно ћемо и ту тражити дужи рок, јер се жалимо по свим тачкама пресуде. Тужилаштво ће се, извесно је, такође жалити, а претпостављам да ће Другостепено веће тражити додатне рокове за разматрање жалби. Све у свему, биће потребно до три године да се изрекне нова пресуда бившем председнику Републике Српске“, рекао је Петронијевић.

Он је навео да рокови у поступцима нису временски ограничени и да ће зато пред судом све ићи релативно споро.

„Одустајање суда од случаја Маркале и још шест најстрашнијих инцидената снајперисања и гранатирања Сарајева у Караџићевој пресуди, уз нове доказе које одбрана намерава да пружи уз оне изведене на суђењу Младићу, може да унесе нову живост у суднице Трибуналу“, додаје Петронијевић.

БНТВ