Državlјanin Srbije blokiran u Jemenu, Ministarstvo organizuje evakuaciju

Jemen Taiz
SANA | Srpski državlјanin Muhedin Gegić, njegova supruga i četvoro male dece zaroblјeni su u ratom zahvaćenom Jemenu. Gotovo svakodnevno sam u kontaktu sa ambasadom u Dubaiju, kaže Gegić za RTS.
Muhedin Gegić živi u Jemenu od 2006. godine, oženjen je Jemenkom i trenutno se nalazi u gradu Taizu, u kom je, kako je rekao Internet portalu RTS-a, veoma opasna situacija zbog brojnih okršaja u poslednjih nekoliko dana.
„Taiz je čisto sunitsko mesto i oni ne daju Hutima da kontrolišu grad. Goriva nema, grad je prazan, eventualno neki motor ili auto“, napisao je Gegić, koji je poreklom iz Raške oblasti.
Srpskoj ambasadi u Kuvajtu se obratio još u oktobru i tražio od njih zaštitu ili, kako kaže, bolјe rečeno konzularnu pomoć, ali od tog pokušaja nije bilo ništa.
Onda je, kaže, došlo do bombardovanja od strane saudijskih snaga, nakon čega je stupio u kontakt sa srpskom Ambasadom u Adis Abebi (Etiopija) i saopštio im da planira da ode u Džibuti.
„Oni su odmah kontaktirali ministarstvo u Beogradu i dobio sam za nekoliko dana mejl od naše ambasade u Dubaiju (verovatno misli na Ambasadu u Abu Dabiju – prim. red.). Onda sam im dao kontakt broj. Oni su u kontaktu sa mnom gotovo svaki dan“, kaže Gegić za RTS.
Prema njegovim rečima, oni pokušavaju da ih evakuišu na razne načine, i Ambasada Srbije u Dubaiju (verovatno misli na Ambasadu u Abu Dabiju) i Ambasada u Moskvi.
„Trenutno su problem putni listovi – kako ih dobaciti do Jemena“, ističe Gegić.
Muhedin Gegić ističe da se sada ne oseća bezbedno i dobro u Taizu jer mu je izlazak iz kuće ograničen, a struje ima samo ponekad. „Snabdevanje vodom je takođe kritično“, piše on.
Nјemu su u poslednje vreme ukrali skoro 15.000 evra.
„Auto mi je ukraden, a drugi je zaplenjen. Šta sam kućio devet godina, otišlo je nizbrdo“, zaklјučio je Gegić.
Naš sagovornik veruje da će se cela situacija razrešiti ovih dana jer se, kako kaže, naša ambasada maksimalno zalaže.
Saudijska Arabija počela je, zajedno sa saveznicima, 26. marta vazdušne udare u Jemenu, kako bi odbranila vladu predsednika Abdrabe Mansura Hadija od napredovanja Huta.
Ministarstvo: Evakuacija Gegića prvom prilikom.
Ministarstvo spolјnih poslova, kako je rečeno RTS-u, preko ambasada Republike Srbije u regionu Bliskog istoka, kao i sa pojedinim zemlјama koje organizuju evakuaciju svojih državlјana, intenzivno radi na evakuaciji Muhedina Gegića i članova njegove porodice iz Jemena.
Sa Muhedinom Gegićem održava se stalna komunikacija i on je dobrog zdravstvenog stanja.
Imena članova porodice Muhedina Gegića nalaze se na listi za evakuaciju i očekuje se da će biti evakuisani prvom pogodnom prilikom.
Dodatni problem, navodi MSP, jeste činjenica da njegovo četvoro dece nemaju važeće putne isprave Republike Srbije, a za dvoje dece nije izvršena ni prijava rođenja, tako da još uvek nemaju srpsko državlјanstvo.
Trenutno se radi na rešavanju ovog pitanja, kako bi porodica Gegić mogla nesmetano da napusti Jemen i doputuje u Republiku Srbiju, kažu u Ministarstvu.
RTS