Државни удар? Грађани Скопља на улицама

381628_1

СКОПЉЕ │ Демонстранти револтирани одлуком председника Македоније Ђорђа Иванова да аболира актере афере „Бомба“ изашли су на улице Скопља.

Јајима су гађали канцеларију Иванова након чега су отишли испред седишта владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ и испред зграде Владе. На улице су изашле и јаке полицијске снаге.

Лидер македонске опозиције Зоран Заев каже да је председник Ђорђе Иванов, одлуком да аболира актере афере „Бомба“, извео државни удар.

Одмах након што је Иванов помиловао актере афере прислушкивања, неколико стотина присталица опозиције окупило се у центру Скопља.

Окупљени су скандирали против председника Иванова. Кордон полиције их је спречио да дођу до зграде након чега су демонстранти јајима гађали и полицију. Присуство полиције је након тога појачано у граду.

Демонстранти су због тога јајима гађали канцеларију македонског председника.

„Од данас у Македонији не постоји правна држава… Тражимо да Иванов хитно поднесе оставку. Уколико то не учини, довешће земљу пред експлозију“, рекао је Заев новинарима у Скопљу, недуго пошто је председник Иванов аболирао све политичаре укључене у аферу прислушкивања.

Заев је навео да ће повести становнике Македоније на пут ка „повратку демократије“.

Одмах након што је Иванов помиловао актере афере прислушкивања, неколико стотина присталица опозиције окупило се у центру Скопља. Они су јајима гађали канцеларију Ђорђа Иванова.

„Ако је неко до сада и имао дилему, Иванов је то данас разрешио“, рекао је Заев.

Иванов је раније данас помиловао све осумњичене за учешће у илегалном прислушкивању, које је изазвало политичку кризу у тој земљи.

„Нису сви криминалци, и ја не прихватам ову одлуку. Ја, Зоран Заев, предводићу грађане у бици за враћање уставног поретка, на улицама, на протестима по градовима и по селима. Или Груевски, или Македонија!“, рекао је лидер опозиције Зоран Заев.

„Одлучио сам да окончам ову агонију за Македонију“, рекао је Ђорђе Иванов у обраћању новинарима, након што је обелоданио своју одлуку о обустављању свих истрага и судских поступака повезаних са скандалом због прислушкивања, пренео је Ројтерс.

Македонска опозиција је прошле године објавила снимке прислушкиваних разговора сарадника тадашњег премијера Николе Груевског, за које тврде да разоткривају контролу владе над новинарима, судијама, службеницима из јавног сектора, као и изборне манипулације.

У Скопљу су за вечерас преко друштвених мрежа најављени протести због данашње одлуке председника Македоније да поништи све поступке који се воде против политичара на власти и у опозицији.

РТС/Тањуг