Државни врх Србије с патријархом: Српски народ нећемо оставити на цједилу

Предсједник Србије Александар Вучић, предсједница владе Ана Брнабић и потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састали су се јутрос с патријархом српским Иринејом и Светим архијеријским Синодом Српске православне цркве.

Послије једночасовног састанка у Патријаршији Српске православне цркве, Александар Вучић је рекао да је државни врх информисао патријарха Иринеја и чланове Синода о опасности коју носи косовска платформа за преговоре са Србијом.

– Захавалан сам патријарху и члановима Синода СПЦ, који су имали воље да ме саслушају. Ми смо донијели патријарху и осталима текст палтформе коју су косовски Албанци усвојили за потребе прекида дијалога са Београдом и упознали их са свим акцијама и шта су чинили – од неспровођења Бриселског споразума, преко такси, до палтформе која је у ствари показатељ колико неки људи желе изазивање кризе и изазивање проблема, а не решавање проблема – рекао је Вучић.

– Ми смо тачку по тачку, прицип по принцип образложили и рекли колико то опасности носи и колико је тешка ситуација у којој се Србија налази – додао је предсједник Србије.

Додао је да су неки, рачунајући на убрзани економски раст и на то колико је Србија жељна даљег напретка, мислили да је Србија спремна да заборави на свој народ и државу.

– Ти људи су грдно погријешили. Ми ћемо у тешким околностима наставити убрзано да развијамо Србију, али ни свој народ на КиМ ни нашу државу Србију ниједног тренутка нећемо оставити на цједилу – истакао је Вучић.

– Ако су вам ово услови за дијалог, немојмо да губимо вријеме. Дијалог у којем Србија треба да призна независност, да се формира суд који треба да суди Србима, да вама дамо наше амбасаде, да вам дамо имовину, наше иконе и културно благо… Шта је с вама – упитао је Вучић.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј рекао је, након састанка са предсједником Александром Вучићем, да је битно да држава и црква имају исто мишљење о проблему и исто мишљење о томе како да реагују на проблем, у ситуацијама каква је сада око Косова и Метохије.

Поглавар српске цркве рекао је новинарима, послије састанка који је иницирао предсједник Вучић након што је Приштина донијела платформу, да је разговарано о стању у земљи, посебно на Косову и Метохији, гдје из дана у дан постаје, како каже, ситуација све тежа.

Нагласио је да су овакви састанци веома важни и потребни, те пожељни да буду чешћи, чим се проблеми јављају.

Битно је, додао је, да заједно држава и црква траже најбоље рјешење и став.

Данашњем састанку у Патријаршији присуствовали су и премијерка Ана Барнабић и први потпредсједник Владе Ивица Дачић, као и гнерални секретар предсједника Републике Никола Селаковић.

Након што је усвојена платформа у Приштини, у Београду је у петак одржана сједница Савјета за националну безбједност, а Вучић је реагујући платформу рекао да Србија неће пристати на ултиматуме, као и да садржај платформе показује да Приштина никад није ни жељела дијалог.

Приштинска платформа подразумијева између осталог узајамно признање, специјални суд пред којим би се судило Србима који су осумњичени за ратне злочине над Албанцима, гаранција територијалног интегритета Косова у садашњим границама, исплату ратне одштете…

РТРС/агенције