Aktuelno

Dučić začetnik projekta – Grad kulture

TREBINJE │Svečanom akademijom pod nazivom „Svoju veru nađoh u snu o veri“ u Kulturnom centru večeras je završen „Dučićev dan“, proljetni dio svetkovina koje Trebinje, uz bogat kulturnoumjetnički program, priređuje u čast pjesnika Jovana Dučića.

U pozdravnoj besjedi u ime domaćina manifestacije, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao je da je 75 godina nakon pjesnikove smrti njegovo djelo prošlo težak put – od osporavanja do glorifikacije, ali i da se Dučićevo Trebinje, daleko i od „apologetskih dopisivanja“ kao i od „kontri i negacija“, opredijelilo da svetkovine pjesniku u čast koncipira „na jednoj mnogo ozbiljnijoj osnovi, favorizujući slobodna i mudra promišljanja Dučićevog djela“.

„Shvatili smo da Dučić među nama, djelatan može biti samo ako ga prihvatamo cjelovito, sa svim njegovim, kako rekoh, obilnim darovima, ali i ljudskim ograničenjima. Njegujući takav odnos, razumjeli smo da nam takav Dučić nudi mnogo više nego onaj koji je bio označen kao ideološka meta, ili onaj koji je, iznad svih parnasa, bio okivan u zvijezde. Takav Dučić začetnik je projekta Trebinje – Grad kulture“, kazao je gradonačelnik Trebinja.

Petrović je podsjetio da je Dučić, još dok je bio ambasador u Rimu, često slao razne antičke artefakte i spomenike koji su trebali da oplemene trebinjski urbani ambijent i da grad vizuelno označe kao mediteransku oazu, u kojoj se spajaju tri civilizacije.

Dučićev projekat – Grad kulture, istakao je Petrović, intenzivnije se realizuje u poslednjih 20-ak godina i direktno je uklopljen u projekat turističkog razvoja grada.

„Informišem vas, sa zadovoljstvom, da je osnova naše turističke ponude, njena kulturna i duhovna komponenta i da se Trebinje, na toj Dučićevoj formuli razvija veoma brzo, jer turistički priliv, već godinama, ima neočekivan i buran rast, koji se mjeri procentima nezamislivim za ovaj vid privrede“, poručio je gradonačelnik Trebinja.

U tradicionalnoj besjedi o Dučiću, prof. dr Svetlana Šaetović sa Instituta sa književnost i umjetnost iz Beograda kazala je da „otmeni trebinjski princ“ poezije pripada samim vrhovima srpske književnosti, a njegovo rijetko obimno djelo i uvijek uzvišena pjesnička riječ spaja „najbolje tekovine svjetske književnosti i srpskog kulturnog nasljeđa“.

„Poezija Jovana Dučića je upravo sinteza biranih riječi, lijepog stila, soneta i francuskog aleksandrinca, mini pejsaža, mediteranskih obala i mirisa mora, ljubavi i smrti. To je poezija koja je prešla put od slobodarskog i krševitog Trebinja do uglađenih i misaonih pjesama evropskih dometa“, rekla je Šeatović dodajući da je, s druge strane, upravo Dučić, u svojoj posljednjoj stvaralačkoj fazi, ostavio i najpotresnije patriotske pjesme o srpskim žrtvama Drugog svjetskog rata.

Šeatović je podsjetila da Grad Trebinje duže od decenije sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda sarađuje na naučnom projektu poetičkih istraživanja, čiji je rezultat, na ponos i jedne i druge strane – 10 objavljenih zbornika o srpskim pjesnicima 20. vijeka.

Odabrane odlomke iz Dučićevih djela na svečanoj akademiji kazivali su glumci Narodnog pozorišta Beograd Biljana Đurović i Srđan Karanović, dok su u muzičkom dijelu programa učestvovali – trebinjski hor „Tribunija“, primadona Opere Narodnog pozorišta Beograd Jasmina Trumbetaš, izvođač operske i zabavne muzike Dušan Svilar, izvođači tradicionalne muzike Sofija Perić i Saša Perić, te pijanisti Nevena Živković i Bobo Vučur.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.

R.S.