Dug mijenja zakone

327474_1
BANJALUKA | U Srpskoj je u planu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju, da bi bila smanjena dugovanja i poboljšana naplata doprinosa u zdravstvenim ustanovama, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.
Bogdanić je naglasio da većina zdravstvenih ustanova ima hronične probleme sa naplatom doprinosa i dugovanjima koja su nastala po tom osnovu.
„Svjesni smo problema koje imaju zdravstvene ustanove i moraćemo pronaći rješenje, a za to su neophodni novi zakonski okviri“, rekao je Bogdanić za „Glas Srpske“.
Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže da su pred izmjenu zakonske regulative predstavnici sindikata imali pripremni sastanak sa ministrom zdravlja i direktorom Fonda zdravstvenog osigiranja Darkom Tomašem.
„Prioritet Vlade Republike Srpske mora da bude iznalaženje rješenja za probleme sa neplaćanjem doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje“, rekla je Mišićeva.
Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na kraju prošlog mjeseca dugove su imale gotovo sve bolnice i domovi zdravlja.
Agencije