„Дуг, озбиљан и детаљан разговор Путина и Меркелове“

Руски предсједник Владимир Путин и њемачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су три сата у замку Мезеберг, сјеверно од Берлина.

– Био је то дуг разговор, веома озбиљан и детаљан – рекао је новинарима послије разговора портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Путин је пренио Меркеловој да је спреман да настави дијалог са њемачким компанијама, навео је Песков.

Путин и канцеларка Меркел су „детаљно разговарали о билатералним односима и са задовољством констатовали да је обим трговинске размјене између двије земље у порасту“, преноси Тасс.

Песков је навео да је Путин, током разговора са канцеларком позвао европске земље да активно помогну повратак сиријских избјеглица својим домовима.

– Они су детаљно разговарали о сиријском питању. Путин је указао да се процес повратка избјеглица у Сирију постепено појачава и позвао је европске земље да дају свој допринос да тај процес буде неповратан – казао је Песков.

Додао је да је покренуто и питање политичког рјешења у Сирији.

Уочи разговора, Путин је рекао да ће изградња гасовода Сјеверни ток 2 омогућити Европи да задовољи растућу тражњу за енергентима и да не искључује могућност транзита гаса преко Украјине.

– Заједно са њемачким партнерима радимо на пројекту гасовода Сјеверни ток 2. Његова имплементација ће омогућити унапређење европског гасног транспортног система, диверзификацију рута снабдијевања и смањивање ризика транзита, а, прије свега, задовољење растуће европске тражње за енергентима – казао је Путин.

Нагласио је да је Сјеверни ток 2 „ексклузивно економски пројекат и да не искључује могућност наставка транзита испорука руског гаса преко територије Украјине“.

Агенције