Дуг Српској милијарду и четири милиона КМ

3816368_1

БИЈЕЉИНА │ Фонд пензијско-инвалидског осигурања Федерације БиХ Фонду ПИО Републике Српске закључно са 31. децембром 2015. године дугује милијарду и четири милиона КМ за исплате пензија лицима која су право на пензију остварила у ФБиХ, рекао је директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић.

Милић је за Телевизију „Пинк БХ“ истакао да у Републици Српској тренутно пензију прима 17.700 лица која су право за пензију остварила у ФБиХ прије 30. априла 1992. године за које Фонд ПИО Српске на мјесечном нивоу издваја око 6,2 милиона КМ.

Према његовим ријечима, на исплату пензија из Фонда ПИО ФБиХ вратило се 276 лица.

„Ово је политичко питање које треба да ријеше владе Републике Српске и ФБиХ“, сматра Милић.

Он каже да се одлука о трезорској исплати пензија у Републици Српској показала апсолутно оправданом и да до сада није било никаквих већих проблема.

„Мартовска исплата пензија трајала је пет дана у Републици Српској, а наредних пет дана у ФБиХ. Оваквим начином исплате Удружењу пензионера Републике Српске враћено је повјерење у систем и Владу Српске“, тврди Милић.

Појаснио је да су, када је ријеч о трезорској иплати пензија, преузета искуства земаља из окружења, које су имале исте проблеме као и Република Српска.

Он сматра да је овакав начин исплате дугорочно рјешење за Фонд ПИО Републике Српске.

„Преласком на трезорску исплату пензија биће реализоване значајне уштеде у буџету Републике Српске. Ако у другим земљама функционише, нема разлога да то не буде и код нас“, нагласио је Милић и додао да је за ову годину потребно око 350 милиона КМ за исплату пензија.

Према његовим ријечима, Република Српска је једна од ријетких која уредно усклађује пензије, а Влади Српске је дата могућност за ванредно повећање пензија.

 

„На Влади Републике Српске је одлука да ли ће ове године бити повећања пензија. Фонд ПИО тренутно потражује око 415 милиона КМ неплаћених доприноса из претходних година, па је тешко говорити о повећању пензија у току ове године, али сваку одлуку коју донесе Влада ми ћемо испоштовати“, рекао је Милић.

 

Он је навео да је „страшан проблем“ са здравственим сектором који Фонду ПИО Републике Српске дугује више од 80 милиона КМ.

BNTV