Дуг здравства Српске чак милијарду КМ

Болнице, домови здравља и спцијалне болнице у Републи Српској на крају прошле године имали су обавезе од 539, 1 милион КМ – упозорио је данас члан СДС-овог Одбора за здравство Слободан Станић, истичући да се морају предузети мјере с циљем да се опорави здравствени сектор Републике Српске.

БАЊАЛУКА  | Ако се обавезама од 539,1 милион КМ дода и оптерећење Фонда здравства Републике Српске долазимо до око милијарду КМ – указао је Станић.

Обавезе болница прошле године су биле 386,5 милиона КМ, домова здравља 121,6 милиона КМ, а специјалних болница 30,9 и та дуговања су у порасту у односу на 2013. годину за 30 милиона КМ.

-Само Клинички центар Бањалука је исказао обавезе од 198,6 милиона КМ – појаснио је Станић, истичући да је и болница у Добоју повећала обавезе за око пет милиона у односу на 2013, с тим да је прошле године у тој јавној здравстеној установи значајно повећан број запослених и то за 64 раника, од којих је само пет љекара.

Питање је, казао је, да ли то има везе с чињеницом да је актуелни министар здравља Републике Српске Драган Богданић лани на изборима био кандидат за посланика у тој регији.

Станић је, на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да нису тачни подаци ресорног министарства да је смањен број запослених у јавном сектору здравства, већ се он повећавао и прије у изборним годинама.

-Дошло је до повећања броја запослених у 2014. години за 191 радника, од којих је само 28 љекара – упозорио је он, износећи податак да је немедецинског особља око 4.100, што представља око 30 посто од укупног броја радника у здравству у Републици Српској.

Члан СДС-овог Одбора за здравство је нагласио да у домовима здравља долази до малих уштеда, али то су недовољни помаци због чега је неопходно да се изврши ребаланс плана и приоритеног плаћања у здравству, а као дугорочне мјере треба урадити дубоке, корјените промјене у тој области.

БНТВ