Aktuelno

Dug zdravstva Srpske čak milijardu KM

Bolnice, domovi zdravlja i spcijalne bolnice u Republi Srpskoj na kraju prošle godine imali su obaveze od 539, 1 milion KM – upozorio je danas član SDS-ovog Odbora za zdravstvo Slobodan Stanić, ističući da se moraju preduzeti mjere s ciljem da se oporavi zdravstveni sektor Republike Srpske.

BANJALUKA  | Ako se obavezama od 539,1 milion KM doda i opterećenje Fonda zdravstva Republike Srpske dolazimo do oko milijardu KM – ukazao je Stanić.

Obaveze bolnica prošle godine su bile 386,5 miliona KM, domova zdravlja 121,6 miliona KM, a specijalnih bolnica 30,9 i ta dugovanja su u porastu u odnosu na 2013. godinu za 30 miliona KM.

-Samo Klinički centar Banjaluka je iskazao obaveze od 198,6 miliona KM – pojasnio je Stanić, ističući da je i bolnica u Doboju povećala obaveze za oko pet miliona u odnosu na 2013, s tim da je prošle godine u toj javnoj zdravstenoj ustanovi značajno povećan broj zaposlenih i to za 64 ranika, od kojih je samo pet ljekara.

Pitanje je, kazao je, da li to ima veze s činjenicom da je aktuelni ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić lani na izborima bio kandidat za poslanika u toj regiji.

Stanić je, na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da nisu tačni podaci resornog ministarstva da je smanjen broj zaposlenih u javnom sektoru zdravstva, već se on povećavao i prije u izbornim godinama.

-Došlo je do povećanja broja zaposlenih u 2014. godini za 191 radnika, od kojih je samo 28 ljekara – upozorio je on, iznoseći podatak da je nemedecinskog osoblja oko 4.100, što predstavlja oko 30 posto od ukupnog broja radnika u zdravstvu u Republici Srpskoj.

Član SDS-ovog Odbora za zdravstvo je naglasio da u domovima zdravlja dolazi do malih ušteda, ali to su nedovoljni pomaci zbog čega je neophodno da se izvrši rebalans plana i prioritenog plaćanja u zdravstvu, a kao dugoročne mjere treba uraditi duboke, korjenite promjene u toj oblasti.

BNTV