Дугови, очај, дезинтеграција: Ово су разлози због којих Европској унији прети распад

f9f7758e219fea3e401a8ff406a834e2

ЛОНДОН │ Број Британаца који желе да њихова земља напусти Европску унију порастао је после терористичких напада у Паризу, као и сексуалних напада на жене у Келну, показала је најновија анкета. Федерализација је на све климавијим ногама, а државе чланице све више личе на рогове у врећи, нарочито по питању мигантске кризе. Творци ЕУ су обећали мир и просперитет, а данас су ту дугови, очај и дезинтеграција.

Излазак Британије из Уније подржава 53 одсто људи, док је за останак њих 47 одсто. Анкета агенције за испитивање јавног мњења „Сурвејшн“ за потребе листа „Мејл он Сандеј“ није обухватила неодлучне гласаче, али ако се они укључе, за напуштање ЕУ је 42 одсто, за останак 38 одсто, док је преосталих 20 одсто и даље неодлучно.

Камерон жели да сачува ЕУ

Испитивање је спроведено у очекивању референдума о останку Британије у ЕУ, којег је премијер Дејвид Камерон обећао да ће одржати до краја 2017. године, али је могуће да ће до њега доћи већ у јуну. Међутим Британци сматрају да је веома тврдоглаво његово инсистирање да се остане у ЕУ. Британски „Телеграф“ брани свог премијера, истичући да је Камерон од ЕУ тражио најскромније уступке.

Претходна анкета исте агенције, спроведена у септембру, показала је да је 49 одсто анкетираних за останак, а 51 одсто за одлазак, не рачунајући неодлучне. Око 34 одсто учесника анкете је изјавило да ће због терористичких напада у Паризу, у којима су исламисти у новембру убили 130 особа, вероватније гласати за излазак из ЕУ, према 12 одсто који су рекли да ће их тај догадјај подстаћи да гласају за останак.

Поред тога, 38 одсто је рекло да ће због сексуалних напада на жене у Келну током новогодишње ноћи вероватно гласати за излазак из ЕУ, према осам одсто њих које ће то навести да гласају за останак.

Премијер Камерон је изјавио да ће се залагати за останак у ЕУ само ако са Бриселом успе да договори низ реформи које имају за циљ давање већих овлашћења Британији. Међутим Британци сматрају да је веома тврдоглаво његово инсистирање да се остане у ЕУ. Британски „Телеграф“ брани свог премијера, истичући да је Камерон од ЕУ тражио најскромније уступке.

Етингер и Шулц о ризичној Европи

Европски комесар за дигиталну економију и друштво Гинтер Етингер изразио је бојазан да би Европска унија могла да се распадне под притиском растућег популизма.

– ЕУ је научила да превазиђе кризе. Али, расте број земаља са нестабилним и популистичким владама – рекао је члан конзервативне Хришћанско-демократске уније канцеларке Ангеле Меркел. Етингер је истакао да први пут види реалну опасност да би ЕУ могла да се распадне, међутим није прецизирао за које је тачно земље највише забринут.

Председник Европског парламента Мартин Шулц сматра да је ЕУ изложена великом ризику и да њење присталице морају да се изборе да је сачувају.

– Нико не може да каже да ли ће ЕУ постојати у овом облику за десет година. Ако то желимо, потребно је да се жестоко боримо за то – изјавио је Шулц.

Он није прецизирао на какве претње мисли, али сматра да је мигрантска криза протекле године, а и ове веома оптеретила Европу и њено јединство. Шулц је рекао да ЕУ није без алтернатива, али да би једна од опција била Европа у којој преовладавају национализам, границе и зидови.
Блиц